Scholen vragen vaker hulp bij armoedebestrijding

Leerlingen van kindcentrum Sittard bereiden hun eigen gezonde lunch. © L1
Steeds meer scholen kloppen aan bij instanties voor extra geld om armoede onder leerlingen te bestrijden. Dat merkt bijvoorbeeld de Stichting Jeugdeducatiefonds.
Het Jeugdeducatiefonds wil dit jaar zo'n 800.000 euro verdelen onder 53 Limburgse scholen, maar er is aanvraag voor een veelvoud daarvan.

Hardnekkige armoede

"Het water staat ons inderdaad tot aan de lippen", zegt directeur Hans Spekman van het Jeugdeducatiefonds. De oud-PvdA-voorman hoort van scholen dat steeds meer gezinnen de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. "Vooral ook in Limburg zien we dat. Sommige regio's hier hebben echt te maken met hardnekkige armoede. Zeker met alle gestegen kosten de laatste tijd hebben veel gezinnen het moeilijk."

Weggeefkast

Kindcentrum Sittard is een van de scholen die allerlei extra activiteiten hebben met het geld van het fonds. "Dit is bijvoorbeeld de weggeefkast", zegt Susanne Suijkerbuijk. In de weggeefkast staan allerlei houdbare producten die ouders en leerlingen gratis en onbeperkt mogen meenemen. "Maar we hebben ook coupons waarmee verse producten gehaald kunnen worden in de supermarkt."

Warme lunch

Even verderop in de school is een groep leerlingen een warme lunch aan het bereiden, ook mede mogelijk door de bijdrage van het Jeugdeducatiefonds. "We constateerden dat er grote verschillen waren tussen de inhoud van de broodtrommels van leerlingen. Nu hebben we drie keer per week een warme lunch. Leerlingen maken het zelf."

Bloemkool en broccoli

Volgens leefstijlkok Mischa Hamers is het een groot succes. "Toen we er mee begonnen hoefde ik echt niet aan te komen met bloemkool of broccoli. Nu gaat alles op. De kinderen leren hier hun smaak ontwikkelen en ze eten inmiddels alles. Zijn we heel blij mee, want het is heel belangrijk dat kinderen iedere dag twee stuks groente eten."

Mediawijsheid

Naast de aandacht voor voeding, wordt er bijvoorbeeld ook getuinierd, gesport of is er een klas fotografie. "Het is goed als kinderen bewust leren kijken", zegt Hans Spekman. "Zeker in deze audiovisuele tijd. Ook mediawijsheid hoort daar bij. Wat is echt en wat is nep."

Bedrijfsleven

Verder zorgt het Jeugdeducatiefonds ook voor bijvoorbeeld een fiets als dat nodig is of wordt geregeld dat iedereen mee op schoolreisje kan. "Ons fonds wordt voor een derde gevuld met overheidssubsidie en voor tweederde met geld van particulieren en het bedrijfsleven", aldus Spekman. "Meer overheidsgeld willen we niet, want dan raken we onze vrijheid kwijt. Maar vanuit het bedrijfsleven bijvoorbeeld hopen we wel op meer, want steeds meer scholen melden zich bij ons voor hulp."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!