Moord Kerkraadse Manuela: 20 jaar cel geëist

In een woning in Kerkrade werd het lichaam van Manuela gevonden. © Orange Media
Maurice P. heeft een gevangenisstraf van 20 jaar tegen zich horen eisen voor de moord op Manuela Derksen uit Kerkrade. De 34-jarige vrouw werd op maandag 7 november 2022 dood gevonden in haar woning in de Kerkraadse wijk Haanrade.
Haar echtgenoot Maurice P. (42) werd nog diezelfde dag aangehouden.

Kinderen

Tijdens de rechtszaak bleek dat de twee jonge kinderen van het stel in de woning waren toen hun moeder met 16 messteken om het leven werd gebracht. Een van de kinderen, toen pas vier jaar, heeft nog urenlang naast de dode vrouw gezeten. Het andere kind van bijna drie jaar, verbleef in een kinderkamer. Pas de dag erna werden ze ontdekt, toen de verdachte met zijn vader terugging naar de woning. Vlak daarna werd Maurice P. aangehouden.

Scheiding

Hij verklaarde tijdens de zitting dat een gesprek over geplande scheiding uit de hand is gelopen. "Ze pakte een mes en dreigde dat ik de kinderen niet meer zou zien. Wat er daarna is gebeurd, weet ik niet meer", verklaarde Maurice. Nadat hij de woning had verlaten, kreeg hij in Duitsland een ongeluk met zijn auto. Pas de volgende dag belde hij zijn neef om te zeggen dat hij zijn vrouw had vermoord. De kinderen waren al die tijd thuis in de woning.

Emoties

Tijdens de rechtszaak liepen de emoties soms hoog op. Zowel de vader als de stiefmoeder van Manuela maakten gebruik van het spreekrecht. Justitie speekt van "een van de heftigste zaken die hier in tijden zijn geweest". Justitie gelooft niet het verhaal van Maurice dat hij in een opwelling heeft gehandeld. "Er is een lange periode van huiselijk geweld aan deze moord vooraf gegaan, waarbij de verdachte controle en isolatie over zijn partner had. Toen hij hoorde dat zij een ander had, is hij buiten zinnen geraakt. Een klassiek voorbeeld van femicide", vond de officier.
Kijk hieronder naar de emotionele verklaring van Jan Derksen, de vader van Manuela:

Minutenlang

Ook de manier waarop Manuela om het leven is gebracht, spreekt volgens justitie boekdelen. "Er is meerdere keren diep op haar in gestoken en uit onderzoek blijkt ook nog minutenlang", aldus justitie. De verdachte kon daar geen verklaring voor geven. Hij zei wel dat het hem speet, vooral ook voor zijn kinderen, die door zijn toedoen een trauma hebben opgelopen.
De rechtbank doet op 8 maart uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!