Limburgs onderwijs stuurt gezamenlijk manifest naar Den Haag

Elianne Demollin, Jeroen Lenaers en een aantal studenten. © L1
Acht Limburgse onderwijsinstellingen werken met de Provincie Limburg en gemeenten aan een gezamenlijk manifest voor politiek Den Haag.
De Limburgse mbo-, hbo- en universitaire opleidingen eisen maatwerk voor grensprovincie Limburg rond het terugdringen van het aantal buitenlandse studenten. "Er wordt nadrukkelijk samenwerking gezocht met publieke partijen. Het is cruciaal dat onderwijsinstellingen, gemeenten en provincie hetzelfde signaal afgeven in Den Haag", aldus gedeputeerde Elianne Demollin in het programma AvondGasten Europa.

Motie

Het Limburgse initiatief volgt op de motie Hertzberger die op 23 januari werd aangenomen in de Tweede Kamer. Onderwijsinstellingen werden daarin opgeroepen om binnen 8 weken met een plan te komen om het aandeel Engelstalige opleidingen in het hoger onderwijs stevig terug te dringen. Hoewel in de plannen rekening kan worden gehouden met arbeidsmarkt, huisvesting en regionale effecten, maken de Limburgse onderwijsinstellingen zich grote zorgen. Minder Engelstalige opleidingen leidt tot minder buitenlandse studenten. Op initiatief van de Universiteit Maastricht wordt gewerkt aan een analyse over de impact die mogelijke overheidsmaatregelen voor Zuid-Limburg zullen hebben. "Als er nu uit Den Haag algemene maatregelen komen op migratiegebied die geen rekening houden met de grote verschillen tussen Amsterdam en Limburg, dan denk ik dat er ontzettend grote negatieve gevolgen kunnen zijn", zo meldde rector Pamela Habibovic.

Ecosysteem

Meer dan de helft van de studenten aan Universiteit Maastricht heeft een buitenlands paspoort. Veel van die studenten komen uit de Euregio op geografisch korte afstand van de Limburgse hoofdstad. "De universiteit heeft een regionale functie, maar die gaat bij ons over de grenzen. Dat is meteen problematisch en lastig", zo weet Demollin. "Tegelijkertijd kijken we bij de Provincie Limburg of we die grens niet als kans kunnen gebruiken. We zitten in een uniek ecosysteem met vijf prachtige universiteiten in een eclips van 25 kilometer. Kunnen we samen iets doen in dat ecosysteem van Maastricht, Hasselt, Luik en Aken, dat in de rest van Nederland niet bestaat? Daarmee kunnen we de Universiteit Maastricht helpen in dat maatwerk waar ze heel erg voor pleiten."
Rianne Letschert, voorzitter van het college van bestuur, kondigde al aan dat de Universiteit Maastricht niet meer wil groeien in de Limburgse hoofdstad, maar voor uitbreiding kijkt naar Venlo en Heerlen.

Discriminatie

Door het vrije verkeer van personen is het onmogelijik voor Nederlandse universiteiten om buitenlandse studenten uit de Europese Unie op basis van nationaliteit te weren. "Je mag niet discrimeren", zo licht CDA-Europarlementarier Jeroen Lenaers toe. "Je mag een student uit Frankrjik niet anders behandelen dan een student uit Nederland. Dus je mag bijvoorbeeld geen hoger collegegeld vragen aan een Franse student."
Door die Europese regels is het verplichten van Nederlands als voertaal in een cursus een van de weinige effectieve maatregelen om het onderwijs minder aantrekkelijk te maken voor buitenlandse EU-studenten.

Internationaal karakter

"Het is een belangrijk signaal", zo zegt Europarlementariër Jeroen Lenaers uit Stramproy over het Limburgse manifest. "Je ziet ook in Den Haag de tendens naar minder Engelstalige opleidingen en minder internationale studenten voor Nederland. Ik denk dat je altijd heel goed moet kijken naar wat er waar gebeurt. Voor een studentenstad in Maastricht die zo in de Euregio ligt is het gek. Intelligente mensen uit heel Europa en de wereld komen naar Maastricht omdat de universiteit zo'n internationaal karakter heeft. Het is heel zonde om dat kind met het badwater weggooien. Dat sterke punt moeten we in Limburg maar ook in Den Haag verdedigen. Ik hoop dat de formerende partijen daar rekening mee houden en niet alleen in de "minder-minder-retoriek blijven hangen".

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!