Poepende zwerver druppel voor gemeente: hangplek verwijderd

De dakloze man maakte gebruik van de jongerenplek © L1
Achtergelaten lachgastanks, hangjeugd, vandalisme, dealen in drugs, zwerfafval en zelfs een zwerver die regelmatig zijn behoefte deed lieten de emmer overlopen voor de gemeente Horst aan de Maas. Het Stenen Puistje, het huisje dat een ontmoetingsplek is voor jongeren, werd onlangs verwijderd door de gemeente.
Het huisje zal worden herplaatst, maar een locatie is nog niet uitgekozen.

Toekomst

Het huisje voldeed niet meer aan de functie als JOP (Jongeren Ontmoetingsplek) volgens de gemeente. Waar het huisje in de toekomst precies komt te staan is nog niet duidelijk volgens Hayke Hendrix, woordvoerder van de gemeente.

Poepende zwerver

De stenen puist was niet alleen een hangplek voor jeugd, maar ook een afvaldumpplaats geworden. En huisvestte ook een zwerver die er zijn toilet van maakte. Dit was het laatste zetje dat de gemeente nodig had om het onderkomen te verwijderen. "We probeerden alles acceptabel te houden en in te grijpen, dat hebben we dus nu gedaan."
Het is gewoon ‘the place to be’ voor hangjongeren, weet de gemeente. "Het ligt ook in een kleine natuurlijke omgeving wat het alleen maar aantrekkelijker maakte als hangplek. Daarbij ligt er een bijenplaats en van oudsher lagen er ook volkstuintjes, de ligging leek ons dus ideaal’’, licht Hendrix toe.

Vandalisme

Het huisje was al vaker doelwit van vandalistische praktijken. De gemeente blijft, ook als het huisje straks een nieuwe plek heeft, het continu monitoren. "Als wij op de hoogte zijn van foute zaakjes houden wij een oogje in het zeil. Als het simpelweg te gortig wordt, grijpen we in. Er zullen vast Jongeren Ontmoetingsplekken zijn waar deze overlast er niet is." Het huisje is ook niet de enige ontmoetingsplek in Horst aan de Maas. "We hebben meer plekken in onze gemeente die dienen als ontmoetingsplek, zo kan dat ook bijvoorbeeld een keet zijn. Niet overal leidt het tot klachten."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!