Monsterklus: archiveren foto's Tegelen in twintigste eeuw

De foto’s komen uit het archief van de Tegelse fotograaf Pierre Lommen. © Heemkundige Kring Tegelen
Ze hebben er acht jaar over gedaan, het archiveren van zo’n half miljoen oude foto’s van Tegelen. Een selectie van die beelden is nu te zien op de beeldbank van het Venlose Gemeentearchief.
De foto’s laten zien hoe het sociale leven in Tegelen in de tweede helft van de vorige eeuw veranderde.

Fotograaf Pierre Lommen

De foto’s komen uit het archief van de Tegelse fotograaf Pierre Lommen. De Tegelenaar had een fotozaak op de Grotestraat. Na zijn dood in 1986 belandden de fotonegatieven in dozen, tot ze door de erven van de fotograaf geschonken werden aan het Venlose Gemeentearchief.

Sociale leven

"Het gemeentearchief verzamelt archieven maar ook collecties om zo de geschiedenis van Venlo in de volle breedte vast te leggen”, zegt Frans Hermans van het archief tegen Omroep Venlo. “Daar past deze collectie prima bij. De fotograaf heeft decennia lang het sociale leven in Tegelen vastgelegd, daar zitten foto’s bij van verenigingen, bedrijven, feesten en de bouw van beeldbepalende gebouwen."

Selectie

Niet alle foto’s komen in de beeldbank op de website van het Gemeentearchief Venlo. "De meeste foto’s zijn van personen en bruiloften. We hebben daar een selectie uit gemaakt, met bekende mensen uit Tegelen", zegt Wiel Oehlen. Hij is een van de zeven vrijwilligers die gewerkt hebben aan de collectie.
De andere foto’s zijn wel fysiek in het archief te zien.

Acht jaar aan gewerkt

"Deze maand is het acht jaar geleden dat we er aan begonnen zijn. We zijn eerst gestart met het veiligstellen van de collectie. Daarna zijn we gaan sorteren en beschrijven van wat er op de foto’s staat, en dat werk is bijna afgerond”, zegt Oehlen.

Sint Josephkerk

"Ja het was veel werk maar het was ook mooi werk. Ik kwam tijdens het archiveren nog een foto tegen waar ik zelf op stond. De foto was gemaakt bij het schilderen van de Sint Josephkerk in Tegelen. De kerk staat er inmiddels niet meer, de foto’s zijn er gelukkig nog wel", beschrijft Oehlen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!