Compensatie voor extra afgravingen bij Schipperskerk

Werkzaamheden bij Trierveld. © Flying Eye
Er dreigt een strop van enkele tientallen miljoenen euro's voor het Consortium Grensmaas. Daarom moet er aan de rand van het huidige werkterrein in Schipperskerk en Illikhoven, onder de huidige geluidswallen, zand en grind worden gewonnen.
De provincie gaat wellicht met deze plannen akkoord, voorwaarde is wel dat de omgeving ervan profiteert. De maatschappelijke meerwaarde is daarom een keiharde eis vanuit het gouvernement. Maar de kritiek zwelt aan.

Dilemma

Wat is belangrijker: de leefbaarheid voor de inwoners van Schipperskerk en Illikhoven, of het bedrijfsbelang voor een onderneming die al ruim 15 jaar verlies maakt? Voor dat dilemma staat de provincie Limburg nu het Consortium Grensmaas meer wil afgraven als compensatie voor de minderopbrengsten in het verleden.

Tegenvallers

Het Consortium heeft sinds de start van het project te maken gehad met flinke tegenvallers. Door de bouwcrisis liep de afzet van zand en grind terug en stonden de prijzen onder druk. Ook waren er vooraf inschattingen gemaakt van opbrengsten die later weer tegenvielen. En dus wil het bedrijf op een andere plek zand en grind gaan winnen om de totale opbrengst veilig te stellen. Volgens het grindbedrijf gaat het niet om extra grindwinning, maar wel om 'extra graafwerkzaamheden binnen de grenzen van de huidige locatie Trierveld.'

Compensatie

Maar daarvoor is een nieuwe vergunning nodig van de provincie. Die wil pas akkoord gaan na ruime compensatie voor de omgeving. Zo moet er een grote recreatieplas komen bij Schipperskerk, de drooggevallen Kingbeek heeft een opknapbeurt nodig en moet er meer ruimte komen voor natuurinclusieve landbouw. Daarbij heeft de gemeente Sittard-Geleen nog gevraagd om een schone grondlaag voor het voormalige sportterrein in Grevenbicht. Dat terrein is nu vervuild en maar beperkt te gebruiken.

Grensmaasproject
Het Grensmaasproject moet overstromingen van de Maas op de grens tussen België en Nederland voorkomen. Met de opbrengst van zand en grind wordt de rivier verdiept en verbreed en ontstaat er nieuwe natuur. In 2008 ging bij Itteren en Borgharen de eerste schop de grond in. In totaal wordt er 65 miljoen ton grind en zand afgegraven. Dat staat gelijk aan ruim twee miljoen vrachtwagens. Door het verbreden van de Maas heeft de rivier er nu zo’n 700 voetbalvelden aan ruimte bij gekregen. Het totale project moet in 2027 zijn afgerond.

Geen gejuich

"We begrijpen dat niet iedereen staat te juichen", zegt directeur Kees van der Veeken van het Consortium Grensmaas. "Maar we winnen niet meer grind en we zijn ook niet langer aan het werk. We hebben voor hoogwaterveiligheid en natuurontwikkeling gezorgd in Zuid-Limburg. Dan zou het toch wrang zijn als we dit mooie project met rode cijfers moeten afsluiten."

Weerstand

Een aantal omwonenden zijn tegen extra graafwerkheden die plaats moeten vinden aan de rand van Schipperskerk en Illikhoven. Ze hebben last van herrie en stof door de werkzaamheden. De tegenstanders hebben tientallen handtekeningen opgehaald in een petitie tegen deze grindwinning. Woordvoerder Ria Klomp: "Tachtig procent van de inwoners in Schipperskerk en Illikhoven is tegen nieuwe afgravingen want de overlast is groot. Diverse woningen hebben last van scheuren door de trillingen. We zullen dan ook zeker bezwaar gaan maken mocht de provincie een nieuwe vergunning afgeven."

Inspraak

Op donderdag 7 maart geeft het Consortium een toelichting op de nieuwe plannen. Deze bijeenkomst begint om 19:30 uur in zaal Aurora in Grevenbicht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!