Dierenwinkel ruim 100 jaar: 'Over twee jaar is het klaar'

De Venrayse dierenwinkel bestaat al meer dan 100 jaar © Guus Benders (L1)
Net als de groenteman of slager op de hoek, zie je ook de onafhankelijke dierenwinkel steeds minder in het straatbeeld. Op de Venrayse Langstraat is Ton Coopmans één van de laatsten die stand houdt.
72 jaar oud is hij inmiddels en feitelijk is hij al met pensioen. De winkel die zich direct onder zijn woonhuis bevindt, wordt bestierd door twee dames die beiden al decennia bij hem in dienst zijn. "Zolang zij er nog zin in hebben en het rendabel is, blijven we open."

Volop klanten

Aan klandizie geen gebrek deze donderdagochtend. De één komt voor een zak meelwormen, de volgende voor een hondenlijn en een derde klant voor een nieuwe hondenbrokken. Nathalie Keijsers begroet iedereen even enthousiast en geeft de meegebrachte honden een knuffel en een aai. Haar vriendelijke hulp wint het hier van het gemak van internet.

Internetconcurrentie

Toch ziet ook Ton dat het een aflopende zaak is. "Ik geef het nog een jaar of twee en dan is het klaar." Om de concurrentie het hoofd te bieden wordt er ‘s zaterdags gratis bezorgd en qua prijs zegt hij nog altijd mee te kunnen met digitale postorderbedrijven.

Geen levende have

De tijd dwingt ook in Venray tot veranderingen. Want anderhalf jaar geleden hoorde je hier nog vogels kwetteren en hamsters in hun looprad ratelen, maar nu is het stil als er even geen klanten zijn. "Een kwestie van vergunningen”, stelt Coopmans. “Je moet nu voor iedere diercategorie een aparte vergunning hebben. Iets van 900 euro per stuk, dus dat doen we niet meer." En daarom is er afscheid genomen van de aquariummuur met vissen, de knaagdierhokken en de vogels in het achterste deel van de winkel.

Overname

Ton Coopmans nam de zaak vijftig jaar geleden over van zijn eigen vader. "De zaak dateert van 1917, dus de 100 jaar zijn we ruim voorbij. Maar het worden er zeker geen 200", stelt hij. Als ze het zou kunnen betalen zou medewerker Nathalie de zaak zo overnemen, zegt ze l achend: "Ik zoek nog een sponsor." Ze wil de mensen en de dieren in de winkel waar ze nu 32 jaar werkt liever niet kwijt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!