Boer krijgt meer steun dan klimaatactivist: hoe kan dat?

De snelweg bij de grens was 5 februari in beide richtingen afgesloten. © Orange Media
Boeren- en klimaatprotesten, de laatste tijd zijn ze meer regel dan uitzondering. Demonstrerende boeren kunnen op meer steun rekenen van Limburgers dan klimaatdemonstranten, ondanks dat acties ook gepaard gaan overlast. Waarom kan de ene groep activisten op meer steun rekenen dan de andere?
Volgens Jacques Koenis, hoofddocent Politieke Filosofie aan de Universiteit Maastricht, wordt de steun vooral bepaald door de impact op het dagelijks leven. Met andere woorden: voelen we het in onze portemonnee?

Investeringen

"Bij milieuacties gaat het om veranderingen van leven, waar vaak ook een investering voor nodig is", zegt Koenis. "Acties van de boeren zijn er op geënt maatregelen tegen te houden. En dat kan in tijden waar de steun voor milieumaatregelen minder is, ook in de Tweede Kamer, op meer begrip rekenen. Bovendien vinden er overal in Europa boerenprotesten plaats en is daar veel aandacht voor. Dus ook de media dragen hieraan bij."

Meer steun voor boeren

Uit een onderzoek van Kieskompas, dat is uitgevoerd in opdracht van de regionale omroepen, blijkt dat 44 procent van de Limburgers de boerenprotesten steunen, tegenover 27 procent die de klimaatdemonstranten een warm hart toedragen. Dat komt overeen met de landelijke cijfers: boeren krijgen van 39 procent van de inwoners steun, klimaatdemonstranten van bijna 30 procent. Maar hoe heftiger de protesten worden, hoe kleiner het draagvlak is.

Weerzin tegen de overheid

Een andere factor volgens Koenis is de weerzin tegen de overheid. "Bij het gevoel van anti-overheid ben je nog maar een stukje verwijderd van hooliganisme en dat is een slechte ontwikkeling bij protesten en acties. In het begin zijn de ideeën bij een protestactie goed en sympathiek, maar dit kan ook uit de hand lopen. Dan wordt de onvrede door protestacties gevoed en loopt het uit hand", zegt hij. Zo moest de politie er bijvoorbeeld aan te pas komen toen klimaatactivisten de A12 blokkeerden. In andere landen lijmden activisten zichzelf vast aan het asfalt. De boeren op hun beurt reden met trekkers over de snelweg en staken hooi en asbest in brand. Verder werd er bij acties ook afval gedumpt. "Dat heeft natuurlijk niks meer met het idee achter de actie te maken, maar heeft wel impact op de publieke opinie."

Zwarte deken

Volgens Koenis zetten de actiegroepen de boel op scherp, ook in de politiek. "We leven in een samenleving waar constant gedreigd wordt. Dat is een zwarte deken over het politieke debat, waardoor oplossingen uitblijven en er eerder sprake is van polarisatie", zegt hij.

Wat vinden de boeren en de klimaatactivisten?
Walter Joosten van Farmers Defence Force: "Ik snap het helemaal. Boeren zorgen immers voor alles dat door het mondje gaat. Dat heeft de burger goed begrepen. Wij werken van 's ochtend vroeg tot 's avonds laat en hebben eigenlijk helemaal geen tijd voor acties. Tóch doen we het. Klimaatactivisten zeuren naar mijn mening alleen maar. Ja, ik noem het zeuren. Ze drijven hun mening door, die gebaseerd is op aannames. Overlast door onze acties? Behalve een omvergereden hekje op het Malieveld en een kapotte voordeur is er niks gebeurd. Ja, er worden wel eens hooibalen in brand gestoken, maar daar heeft niemand last van."

Kirsten Kluivers van Extinction Rebellion: "Het staat iedereen vrij om iets van onze acties te vinden. We voeren vreedzame acties voor een betere toekomst. We staan er niet voor onszelf. Dat we op minder steun kunnen rekenen, weerhoudt ons niet van nieuwe acties. Waarom er meer steun voor boeren is? Misschien staat dat dichter bij mensen en hebben ze daardoor een ander beeld van de boerenprotesten."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!