Gemeenten verklaren carmeetings de oorlog

Een carmeeting in Zuid-Limburg © Frank Moonen (L1)
Steeds meer Limburgse gemeenten gaan de strijd aan met illegale carmeetings. De overlast van die bijeenkomsten met tientallen auto's is vaak groot, zeggen de gemeenten.
Bij deze bijeenkomsten zijn vaak honderden mensen met hun auto's aanwezig. Ze komen vooral om elkaars wagens te bewonderen, maar vaak wordt er ook veel overlast veroorzaakt door bijvoorbeeld motoren hard te laten draaien of tegen elkaar te racen.

Bijna wekelijks

In Noord- en Midden-Limburg zijn vorig jaar de nodige illegale carmeetings gehouden, die telkens door de politie werden beëindigd. Onder meer Venray, Weert, Roermond en Venlo kregen ermee te maken. Daar viel op dat er veel Duitse bezoekers aanwezig waren, mogelijk omdat ze in Duitsland nog strenger controleren op dit soort evenementen. De gemeente Venlo zegt in een reactie dat er vrijwel wekelijks carmeetings waren. "Er hebben inmiddels stopgesprekken plaatsgevonden, er zijn dwangsommen opgelegd en noodbevelen afgegeven. En dat lijkt te helpen. De laatste weken is het rustiger", zegt een woordvoerder van de gemeente Venlo.
Organisatoren van de evenementen vragen met een petitie aandacht voor het feit dat steeds minder gemeenten een vergunning afgeven voor carmeetings. Zo werd woensdagavond nog een kleine carmeeting in Brunssum gehouden. Omdat die als 'demonstratie' was aangemeld, gaf de gemeente toestemming. Al waren daar voorwaarden aan verbonden: er mochten maximaal 25 auto's aanwezig zijn, het evenement mocht maximaal twee uur duren, er mocht niet geracet worden en er mocht geen geluidsoverlast zijn.

Begrip

Organisator Quinten Vos van Quber.crew begrijpt wel dat gemeenten streng zijn. "Vaak blijft het niet bij alleen naar auto's kijken, maar komt er toch heel wat geluid bij kijken", zegt Vos. "En als ze aan het einde ook nog tegen elkaar gaan racen, dan weet je dat het snel afgelopen is. Dan heb je er binnen de kortste keren de politie staan." Vos organiseerde in het verleden al bijna 20 carmeetings, meestal in Brunssum. Maar de tijd van gedogen is voorbij. Zo zijn op de populaire plek bij Kranenpool in Brunssum tientallen betonblokken geplaatst om te voorkomen dat daar nog auto's samenkomen.

Hotspots

Ook organisator Ryan Nix van Pandahunters hoopt dat er nog gemeenten zijn die een plek toewijzen en een vergunning verlenen, maar ook hij krijgt op de meeste plekken nul op het rekest. Zo kwamen autoliefhebbers in het verleden nog wel eens samen bij het Roda JC-stadion in Kerkrade of op afgelegen industrieterreinen, maar politie en gemeenten weten inmiddels dat dit de 'hotspots' zijn. En Ryan heeft inmiddels ook een notitie op zijn naam staan, waardoor hij ook als organisator voorzichtig moet zijn. "De politie is vaak snel aanwezig en noteert gewoon alle namen en kentekens. Ook controleren ze alles, dus het wordt ons wel onmogelijk gemaakt. En helaas hebben we de openbare weg nodig om onze hobby uit te oefenen", vertelt Nix.
En dat is ook precies de bedoeling van de gemeenten, zo blijkt uit de reactie van burgemeester Wilma van der Rijt van Brunssum: "Op dit moment is voor dit soort evenementen geen flexibiliteit te vinden in Brunssum."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!