Haken en ogen aan invoeren klimaatlabel: 'Veel extra kosten'

Hoogwater in Geulle in juli 2021. © Kris Förster
Er zitten veel haken en ogen aan het invoeren van een klimaatlabel voor woningen. "Er komen dan veel extra kosten op het bordje van de koper", zegt makelaar Gyvan Pooters.
Hij reageert op het voorstel van de Rabobank, ABN Amro en ING om woningen een klimaatlabel te geven. Op dit moment heeft elke woning al een verplicht energielabel, dat aangeeft hoe energiezuinig een huis is.
Kopers van een huis weten vaak weinig tot niets over de kans op overstromingen, funderingsschade en verzakking. Dat zou voorkomen kunnen worden door een verplicht klimaatlabel, schrijven de banken in een rapport over klimaatverandering en de woningmarkt.

Bouwkundige keuring en funderingsonderzoek

Volgens Pooters zitten de extra kosten onder meer in het uitvoeren van een bouwkundige keuring. "Per woning neemt al minimaal drie uur tijd in beslag. Daar is zeker een paar honderd euro mee gemoeid. Een funderingsonderzoek loopt nog veel verder in de kosten", aldus de makelaar.

Forse wateroverlast

"De verkoper moet weten wat 'ie verkoopt en de koper moet weten wat hij koopt", vertelt Ralf Boots, één van de gedupeerde bewoners van het hoogwater in 2021. Ook Arnold Booy had twee jaar terug te maken met forse wateroverlast. In zijn huis stond 80 centimeter water. Booy: "Het is overstroomd door nalatigheid van het waterschap, Rijkswaterstaat, de gemeente en provincie. Dus zij moeten zorgen dat het label hoog genoeg is door zelf actie te ondernemen. Dan is het gevaar van het overstromen van deze huizen nihil."

Eerlijk voor kopers

De drie grote banken vinden het eerlijk voor toekomstige kopers als het klimaatlabel er daadwerkelijk komt. "Je zult zien dat de markt dan zijn werk doet. Huizen met veel klimaatrisico's zijn dan relatief goedkoop. De nieuwe eigenaar krijgt dan dus korting en kan daarvan de schade betalen", licht hoofdeconoom Sandra Phlippen van ABN Amro toe.
Ondanks dat Ralf Boots positief tegenover een klimaatlabel staat, vreest hij aan de andere kant dat zijn huis in waarde zal dalen. Boots: "We wonen hier in Geulle natuurlijk in een risicogebied. Twee jaar terug met de overstromingen hebben we gezien wat er kan gebeuren. Dus dat een huis hier minder waard wordt, is wel een risico, ja."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!