Nieuwe dijkgraaf gaat voor verbinding en samenwerking

Saskia Borgers legt ten overstaan van gouverneur Emile Roemer de eed af. © Waterschap Limburg
Saskia Borgers is woensdagavond geïnstalleerd als nieuwe dijkgraaf van Waterschap Limburg. Gouverneur Emile Roemer beëdigde haar tijdens een bijzondere vergadering van het algemeen bestuur van het waterschap in het waterschapshuis in Roermond.
Als dijkgraaf is ze voorzitter van het waterschap. De 54-jarige Borgers uit Geleen zegt dat samenwerking een van haar speerpunten wordt de komende tijd. Ook wil ze een verbindende rol vervullen door het waterschap dichter bij de samenleving te brengen.

Uitdagingen

"We hebben elkaar nodig, zowel in regionaal als in euregionaal verband", aldus Borgers. "Niet alleen tijdens perioden met wateroverlast, maar ook als het gaat om bijvoorbeeld het verbeteren van de waterkwaliteit en de gevolgen van klimaatadaptatie." Ook Roemer noemde dit in zijn toespraak 'mooie uitdagingen' die de nieuwe dijkgraaf samen met bestuurders, medewerkers en partners op mag pakken.

Met het water leven

Verder benoemde de nieuwe dijkgraaf dat ze de saamhorigheid en veerkracht die ontstaan is bij waterproblemen in wil zetten om niet tegen het water, maar met het water samen te leven. "Met water leven betekent ook dat we onze ruimte met slimme combinaties gezamenlijk kunnen herinrichten. We hebben mee te bewegen naar waar het water ons brengt."
Om daar inzicht in te krijgen, trekt Borgers de komende maanden door de provincie en zal ze dus veel buiten te zien zijn.

Loopbaan

Saskia Borgers werd in november door het algemeen bestuur voorgedragen als dijkgraaf van Waterschap Limburg. Ze was tot voor kort organisatie-adviseur bij bureau roel&jasper en tot medio vorig jaar combineerde zij dat werk met haar werkzaamheden als lid van het dagelijks-bestuur van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Daarvoor vervulde zij diverse functies in het publieke domein.

Vorige dijkgraaf opgestapt

Borgers volgt Patrick van der Broeck op. Van der Broeck werd in 2017 aangesteld als eerste dijkgraaf van Waterschap Limburg en werd in februari vorig jaar herbenoemd voor een tweede periode van zes jaar. Een week voordat de nieuwe periode in ging, zag hij af van zijn tweede termijn vanwege een vertrouwensbreuk met de ambtelijke top en een deel van het bestuur. Op 31 mei legde Van der Broeck zijn functie neer. Lambert Verheijen werd na het plotselinge vertrek van Van der Broeck benoemd als voorlopige dijkgraaf van het Waterschap.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!