Geen onbewaakte spoorwegovergangen meer in Limburg

De voormalige veetunnel vervangt de spoorwegovergang aan de Meuserstraat. © ProRail
In Kerkrade is de laatste onbeveiligde spoorwegovergang van Limburg definitief verwijderd. De oversteek aan de Meuserstraat in Haanrade was sinds december vorig jaar al afgesloten met hekken, maar is nu helemaal weg.
Spoorwegbeheerder ProRail begon in 2018 met het ministerie van Verkeer en Waterstaat met het opheffen van alle onbeveiligde overwegen om de veiligheid te verbeteren.

Alternatief

Woensdagochtend zijn de laatste werkzaamheden uitgevoerd waarbij onder andere het stuk weg dat over het spoor heen liep, is weggehaald. Als alternatief voor omwonenden en wandelaars is er in december al een nieuw wandelpad aangelegd. Om aan de andere kant van het spoor te komen is de voormalige veetunnel opgewaardeerd tot voetgangerstunnel.

Levensgevaarlijk

Een onbeveiligde spoorwegovergang wordt een NABO genoemd. Bij zo'n oversteekplaats zonder slagbomen, lampen of bellen mensen zelf uitkijken of er een trein aankomt. Dat maakt deze overwegen gevaarlijk volgens ProRail. De spoorwegbeheerder trok die conclusie in 2018 al: "Treinen rijden vaker, op hogere snelheid, en zijn stiller geworden. Ook het verkeer op de weg is toegenomen. En omdat er ook nog maar zo weinig onbewaakte overwegen in Nederland te vinden zijn, is niet iedere verkeersdeelnemer hiermee bekend. Dat maakt deze soort overweg bij uitstek levensgevaarlijk."

Laatste drie

In Kerkrade lagen in 2018 nog twee onbeveiligde spoorwegovergangen. Die aan de Torenstraat in Eygelshoven is in 2022 al weggehaald door ProRail. Op de plaats van die overweg ligt nu een voetgangerstunnel onder het spoor.
Een derde overweg in Limburg bij het Terschurenvoetpad in Nuth werd ook in 2022 verwijderd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!