Limburgers haken af bij mollentelling

Mol in molshoop © iStock
Het aantal Limburgse deelnemers aan de jaarlijkse mollentelling is fors gedaald. Vorig jaar stond de provincie nog trots op de eerste plek, maar dit jaar is Limburg negen plekken gedaald.
Dat meldt de Zoogdiervereniging. Afgelopen weekend konden mensen hun mollenscore doorgeven.

Molshopen gestegen

Landelijk turfden ongeveer 4000 mensen mee, vorig jaar waren dat er zo’n 800 meer. Het aantal getelde molshopen in Nederland is wel iets gestegen, van 67.000 naar 80.000. Hoeveel mensen exact per provincie meededen, maakt de vereniging niet kenbaar.

Natuurlijke schoffelaars

Veel mensen zijn niet gediend van de komst van een mol in hun achtertuin. Maar volgens Anne Bus van de Zoogdiervereniging zijn molshopen juist een compliment voor de tuin: "Mollen zijn eigenlijk natuurlijke schoffelaars. Ze zorgen voor een luchtige grond en water wordt beter geabsorbeerd door de aarde. Ook eten ze insecten, larven en slakken die storend zijn voor de tuin." Volgens Bus dient de aarde van een molshoop als luchtige voedbare potgrond. Als deze wordt opgeschept, is de molshoop ook niet meer zichtbaar. Ook eten mollen geen planten, dus voor de moestuin is er geen gevaar.

Niet overal gewenst

Toch zit niet iedereen te wachten op mollen in de tuin. "De paartijd van de mol duurt van februari tot en met april. In deze periode gaan ze veel graven", gaat Bus verder. "Mannetjes gaan opzoek naar een vrouwtje en er ontstaan dan veel molshopen. In april worden de jongen geboren. Hierna neemt het graafgedrag af. De molshopen kunnen dan opgeschept of afgestampt worden, waardoor ze niet meer zichtbaar zijn."
Een mol doden met klemmen, of met een hond, heeft volgens Bus geen zin. "De mol is territoriaal, elke mol leeft in een eigen gebied van een paar honderd tot zelfs meer dan duizend vierkante meter. Er zitten dus nooit twee mollen in één tuin. Als je een mol doodt, komt er altijd weer een ander voor in de plaats."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!