Roda JC en VVV-Venlo trapten niet in truc fraudeur

De speelbal van de Keuken Kampioen Divisie. © Orange Pictures
Een fraudeur die meerdere Nederlandse en buitenlandse betaald voetbalclubs oplichtte, probeerde ook bij Roda JC Kerkrade en VVV-Venlo zijn slag te slaan.
Dat bevestigen de beide clubs, die uiteindelijk allebei niet met de fraudeur in zee gingen, tegenover L1. De Telegraaf onthulde woensdag na uitvoerig onderzoek dat tenminste één man voor bedragen tussen de 2500 en 20.000 euro zaakwaarnemers en clubs dupeerde, door hen te laten betalen voor medische keuringen van spelers die uiteindelijk nooit plaatsvonden.

Aangeklopt

Het gaat om een 26-jarige voetballer die onder meer in de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam en Roda JC en in het eerste elftal van een Zweedse club speelde. Hij speelde niet voor de hoofdmacht van de Kerkraadse club. Zijn identiteit is bij Roda bekend. Verder bevestigt Roda dat de fraudeur recentelijk weer aanklopte bij de club, maar dat zij niet met hem in zee zijn gegaan en dat Roda geen financiële schade heeft geleden.

Niet gelukt

Ook VVV-Venlo kreeg met de oplichter te maken. "Hij heeft het bij VVV-Venlo geprobeerd, maar het is hem bij ons niet gelukt", zo meldt een woordvoerder. "We hebben dus wel met hem te maken gehad, maar dat heeft de club gelukkig geen geld gekost." Woordvoerders van de andere twee Limburgse profclubs, Fortuna Sittard en MVV Maastricht, laten desgevraagd weten dat de man voor zover bekend niet bij hun clubs heeft aangeklopt.

Medische keuring

De fraudeur, van wie niet bekend is of hij alleen handelde, werkte onder meer met vervalste brieven en emblemen, zo vertellen bronnen aan L1. "Ze geven zich uit als technisch directeur van Oost-Europese clubs, waar de transfermarkt nog open is. Ze tonen interesse in een speler en willen vervolgens dat een club of zaakwaarnemer geld overmaakt voor een medische keuring. Collega's die het niet tijdig doorzien, worden opgelicht." Het kostte een bij een Limburgse club betrokken zaakwaarnemer zo'n 6000 euro.

'We pakken alles van je af'

Voetbalbond KNVB is naar de landelijke eenheid van de politie gestapt om de fraudeur(s) te ontmaskeren, die ook in onder meer België, Groot-Brittannië, Zwitserland en Zweden toesloegen. De Telegraaf heeft WhatsApp-verkeer ingezien en geregistreerde gesprekken beluisterd. "We hebben je paspoortgegevens en zullen je vinden. We pakken alles van je af. Mij vind je nooit", zou een man in het Engels tegen een zaakwaarnemer hebben gezegd waarmee de krant heeft gesproken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!