Koning waarschuwt voor 'mismatch' project Heerlen-Noord

De koning bezocht onder meer een school © L1 (Achille Prick)
Bij zijn werkbezoek aan Heerlen heeft koning Willem-Alexander gepleit voor blijvende steun voor projecten zoals in Heerlen-Noord.
Daar wordt geprobeerd de leefomstandigheden te verbeteren. Dat is een langlopend en duur project. Als toekomstige regeringen er geen of minder geld aan willen uitgeven, bestaat het risico dat zo'n ambitieus project mislukt. De koning noemt zo'n situatie een 'mismatch'.

Optimisme

Hij zegt onder de indruk te zijn van het project en het optimisme. "Mensen zijn vol goede moed, ze zijn met overgave en met passie bezig. Als die te horen zouden krijgen dat het geld op is, zou dat natuurlijk verschrikkelijk zijn."
Willem-Alexander liet zich woensdag voorlichten over doel en voortgang van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid Heerlen-Noord. Hij sprak met betrokkenen en bestuurders.

Mijnsluiting

Volgens de koning is de problematiek van Heerlen bekend. De mijnsluiting had grote sociaal economische gevolgen en die komen vooral in Heerlen-Noord naar boven. "Dat is iets waar Limburg de afgelopen decennia echt mee te maken heeft gehad. En dat zul je voorlopig nog wel zien, vrees ik."
De bedrijven die na de mijnsluiting naar Limburg zijn gehaald, hebben volgens de koning 'helemaal niks gedaan' voor degenen die getroffen werden. Maar Willem-Alexander kijkt optimistisch naar de toekomst. De jongere generatie in Heerlen-Noord geeft hem het vertrouwen dat daar 'iets moois kan gebeuren'.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!