Liever een protesterende boer dan een klimaatactivist

Een boerenprotest op de A2 bij Eijsden © Track 88
Klimaatactivisten die de A12 blokkeren en boeren die hetzelfde doen bij een grensovergang, zoals afgelopen februari op de A2 bij Eijsden. De afgelopen maanden vonden verschillende klimaat- en boerenprotesten plaats, met soms flinke overlast voor de omgeving.
Maar de protesterende boeren kunnen in het algemeen op meer steun rekenen van Limburgers dan de klimaatdemonstranten. Dat blijkt uit een onderzoek van Kieskompas, dat is uitgevoerd in opdracht van de regionale omroepen.

Warm hart voor boeren

Maar liefst 44 procent van de Limburgers geeft aan de boerenprotesten te steunen, tegenover 27 procent die de klimaatdemonstranten een warm hart toedragen. Dat komt overeen met de landelijke cijfers: boeren krijgen van 39 procent van de inwoners steun, klimaatdemonstranten van bijna 30 procent.

Intensiteit demonstratie

Maar hoe heftiger de protesten worden, hoe minder draagvlak er is. Zo vindt bijna twee derde van de Limburgers het goed als boeren hun onvrede op sociale media laten horen en is bijna de helft het eens met agrariërs die uit protest de Nederlandse vlag ondersteboven hangen. Ook demonstreren bij het provinciehuis kan nog op steun van het grootste gedeelte van de Limburgers rekenen.
Maar vormen waarbij boeren naar buiten trekken om te demonstreren, krijgt geen goedkeuring van de meerderheid. Zo is 71 procent tegen landbouwprotesters die de snelweg blokkeren. Maar ook met trekkers rijden over de snelweg, het dumpen van afval of het verbranden van asbest, zijn geen geliefde vormen van actievoeren bij de Limburgers.

Minder verdraagzaamheid

Dat er meer verdraagzaamheid is voor boeren dan voor klimaatactivisten, is ook te zien in de steun voor deze vormen van actievoeren. Zo vindt bijvoorbeeld 84 procent van de mensen het vervelend als klimaatactievoerders de snelwegen blokkeren; tegenover 71 procent van de mensen als boeren exact hetzelfde doen. En ruim twee derde van de Limburgers vindt het vervelend als ze door klimaatactivisten in de file komen, terwijl maar de helft dat vindt bij landbouwprotesten.
Limburgers hebben dan ook over het algemeen het liefst zo min mogelijk last van protesten van klimaatdemonstranten. Drie vierde vindt dat ze wel actie mogen voeren, maar dan vooral publieksvriendelijk. Bij boeren ligt dat percentage wederom lager, op 62 procent.

Veel begrip voor onvrede

Dat verschil in tolerantie is ergens opvallend, want meer Limburgers geven aan te maken te hebben gehad met boerenprotesten (12 procent) dan met klimaatprotesten (6 procent). Daarnaast kennen meer Limburgers iemand die betrokken is bij klimaatprotesten dan bij boerenprotesten.
Aan de andere kant is deze verdraagzaamheid van boerenprotesten onder Limburgers goed te verklaren. Een relatief grote groep vindt namelijk dat het landbouwbeleid van de overheid moet worden veranderd (37 procent). Nog eens 46 procent vindt dat het beleid deels veranderd moet worden. Na Zeeland (40 procent) is Limburg daarmee de provincie waar de meeste mensen vinden dat er iets aan het beleid gedaan moet worden. Het gemiddelde van Nederland ligt op 31 procent.
Over het algemeen is er dan ook veel begrip voor de onvrede van boeren. Niet alleen in Limburg, maar in het hele land. Wel zijn Limburgers het er dus grotendeels mee eens dat de huidige protestacties, zoals eerder genoemd, te ver gaan.
Het onderzoek van Kieskompas is hier te vinden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!