Blauwtong: Limburg bleef gespaard maar vaccin is hoog nodig

In Limburg werden in december 2023 22,9 duizend schapen gehouden. © L1 (Sjors Abeling)
Het aantal schapen in Nederland is vorig jaar flink gedaald. Dit komt vooral door het blauwtongvirus, dit zorgde in de tweede helft van 2023 voor zeer hoge ziekte en sterftecijfers onder herkauwers.
Het virus raakte Limburg tot nu toe amper, maar de zorgen blijven. De enige hoop is dat er binnen vijf maanden een vaccin tegen het blauwtongvirus beschikbaar is.

Grote zorgen

"Het virus komt zeker terug, het is een kwestie van tijd. Als de schapen in de zomer niet gevaccineerd zijn maak ik mij wel zorgen. Zonder vaccin zijn we verloren. We kunnen nooit alle 3000 schapen binnen stallen", laat Janine Lardinois weten.
Haar schapenbedrijf in Epen werd in 2006 getroffen door het blauwtongvirus. Ongeveer 600 dieren van de destijds 1.800 schapen tellende kudde werd afgemaakt. Nu houdt ze de dieren binnen, om besmetting te voorkomen.

Knutten

Blauwtong is een virusziekte die voorkomt bij schapen en andere herkauwers die wordt overgebracht door kleine muggen, zogeheten knutten. Als de temperatuur langere tijd onder de 10 graden blijft, gaan deze insecten dood en nemen de besmettingen af. Zieke dieren krijgen onder meer ontstekingen in de bek. Verder hebben ze hoge koorts, kwijlen ze, lopen ze kreupel en staan ze met een bolle rug. Van de schapen die ziek worden sterft zo'n 70 procent.

Klein beetje hoop

De temperaturen stijgen weer, maar volgens Lardinois zijn de knutten in het voorjaar niet erg actief. "Ik verwacht in het voorjaar niet heel veel, maar de natuur is wel onvoorspelbaar tegenwoordig. Het vaccin is er bijna, dat geeft een klein beetje hoop", zegt de schapenhouder.

Vaccin

Begin deze maand kondigde demissionair landbouwminister Piet Adema aan dat ten minste één bedrijf bezig is een vaccin tegen het blauwtongvirus te ontwikkelen. De Nederlandse overheid wil zelf niet garant staan voor het aantal doses dat ons land afneemt van een erkend blauwtongvaccin. Daarom hebben geiten- en schapenfokkers zelf een garantiefonds opgericht. "Voor farmaceuten is het belangrijk dat ze geen risico lopen dat een vaccin niet wordt afgenomen. Neem je het vaccin niet af, dan moet je toch betalen", vertelt Lardinois. Er is inmiddels ruim een halve ton binnen van de benodigde 1 miljoen.

Grootste daling

Volgens de Nederlandse Schapen- en geitenfokkers Organisatie (NSFO) stierven in 2023 51.819 schapen en 7.735 runderen aan blauwtong. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat er eind december in totaal zo'n 662.000 schapen zijn op Nederlandse landbouwbedrijven. Dat zijn er ruim 8 procent minder dan een jaar eerder, wat neerkomt op de grootste daling in jaren.
In Limburg werden in december 2023 22,9 duizend schapen gehouden. Eind 2022 waren dat er nog 23,1 duizend. Dat is een afname van 0,9 procent.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!