Cyberbende Lockbit verantwoordelijk voor hack Xonar

Jeugdzorginstelling Xonar © Ronald van den Hoven
De beruchte hackersgroep Lockbit zit achter de hack bij jeugdzorgorganisatie Xonar in december 2023. Internationale opsporingsdiensten hebben de site van Lockbit op het dark web onder controle.
Xonar laat weten uit te zoeken wat dit voor de organisatie betekent.
Lockbit perst organisaties en bedrijven af met gijzelsoftware. Hun activiteiten zijn nu verstoord in een gezamenlijke operatie van Nederlandse, Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten. Het is niet bekend of er aanhoudingen zijn gedaan.

Kerstkraak

Cybercriminelen van Lockbit hackten voor de kerst de server van Xonar, waardoor dossiers van cliënten onbereikbaar waren voor medewerkers. De hackers wisten toegang te krijgen tot bestandsmappen en de mails. Het is niet bekend of de gestolen data daadwerkelijk is gepubliceerd.

Maatregelen

De instelling heeft na de cyberaanval maatregelen genomen om de toegang af te sluiten en externe experts ingeschakeld. Ook werden de back-ups gecheckt. Naar eigen zeggen heeft de zorgverlening niet geleden onder de hack.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!