Nieuwe brug brengt Parkstadroute dichterbij

De 28 meter lange brug wordt op zijn plaats getakeld. © L1 (Pascal Courbois)
In Hoensbroek is dinsdag een nieuwe fiets- en voetgangersbrug op zijn plek gehesen. De brug is onderdeel van de Parkstadroute, een 34 kilometer lange fietsroute die heel Parkstad moet verbinden van Beekdaelen tot Simpelveld.
Het 28 meter lange fietsviaduct is geplaatst over de Pastoorskuilenweg in Hoensbroek, waar vroeger het mijnspoor over de weg liep.

Mijnsporen

Het idee van de Parkstadroute is om de oude mijnsporen van Beekdaelen, Brunssum, Heerlen, Landgraaf, Kerkrade en Simpelveld aan elkaar te knopen. Tegelijkertijd is de route de schakel in het internationale netwerk van langeafstandfietsroutes tussen de Duitse Vennbahn en het Belgische Kolenspoor.

Veilige oversteek

De brug moet ervoor zorgen dat fietsers veilig over de Pastoorskuilenweg kunnen fietsen. "Het is een vrij drukke weg, veel autoverkeer, ook hoogteverschillen", zegt Guido Schreuders, projectleider van de Parkstadroute.

Minutieuze voorbereiding

Chrisstan Craemers, de projectleider van aannemer Heijmans noemt het geen eenvoudige klus, maar ook geen hele moeilijke klus. "Het zit vooral in de voorbereiding, dus als je alles goed minutieus voorbereidt en alles staat netjes klaar, komt ‘s-ochtends op tijd, de brug is op tijd, ja dan kan het snel gaan."
In oktober 2022 werd gestart met de aanleg van de Parkstadroute. Dit deel van de fietsroute is naar verwachting in april of mei klaar. "Het is niet alleen een brug bouwen, het is ook de route zelf bouwen, asfalteren, grondwerkzaamheden, bomen aanplanten, gras inzaaien", volgens Schreuders.
De hele Parkstadroute moet in het voorjaar van 2025 klaar zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!