Veelpleger hoort celstraf eisen: 'Ik ga het nu anders doen'

"Nee, ik heb die meneer niet geslagen", aldus de verdachte. © iStock
Marco P. (41) kijkt de rechter aan en weet het zeker: dit is zijn laatste keer binnen de gevangenismuren. De Heerlenaar staat dinsdag voor het hekje, omdat hij onder meer verdacht wordt van grootschalige voertuigcriminaliteit in de regio Parkstad.
"Ik heb het een beetje gehad met dat vastzitten. Dit is de zwaarste detentie geweest die ik tot nu toe gehad heb. Maar ik ga het nu echt anders doen", besluit de verdachte zijn verhaal voor de rechtbank in Maastricht. Hij zit al ruim één jaar in voorarrest.

Strafblad

In de rechtszaal blijkt dat Marco een bekende van politie en justitie is vanwege diefstal. Maar wat zou hij nu volgens justitie op zijn kerfstok hebben? En niet alleen hij, maar ook medeverdachte Manuel M. (45) uit Heerlen.

Verdenkingen

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft het duo in 2023 meerdere auto's gestolen, met name Fiatjes. "De Abarth-modellen waren geliefd", aldus de officier van justitie. Ook wordt het tweetal verdacht van regelmatige heling van gestolen spullen als gereedschap en kentekenplaten. En dat is nog niet alles. Manuel zou ruim 300 hennepplanten geteeld hebben in een pand in Heerlen. En Marco wordt verweten dat hij zijn schoonvader heeft mishandeld. Alleen over die laatste verdenking trekt Marco zijn mond open.
"Nee, ik heb die meneer niet geslagen. Er is veel gescholden, maar ik heb absoluut geen klappen gegeven", verklaart de man. Zijn vriendin - de dochter van de aangever - zit een paar meter achter hem. Hij kijkt meerdere malen achterom, hun blikken kruisen elkaar en er verschijnt een glimlach op zijn gezicht. Koek en ei tussen die twee.
Een Abarth 500 is een krachtige versie van de bekende Fiat 500. © iStock

Bloedneus

Marco zou zijn schoonvader een bloedneus hebben geslagen. Maar staat vast dat de Heerlenaar zijn schoonvader een vuistslag heeft verkocht? Absoluut niet, vindt zijn advocaat Wesley Houben. Getuigen zeggen dat er geen mishandeling heeft plaatsgevonden. En volgens de raadsman ligt er alleen een verklaring van de aangever op tafel. "Is hier steun voor? Ik zie in het dossier geen beelden van een opgezwollen neus, bebloede kleding of iets van letsel dat de verklaring van de aangever ondersteunt", aldus Houben. Ook voor de andere verdenkingen geldt: in hoeverre is er ook bewijs dat zijn cliënt het gedaan heeft?

Eis van justitie

Als het aan justitie ligt, moet Marco 18 maanden brommen. Tegen stadgenoot Manuel eist het OM ook 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. Het geld dat Manuel onterecht verkregen heeft moet hij volgens de openbare aanklager terugbetalen. Een bedrag van zo'n 68.000 euro.
Als de rechter daarin meegaat, moet Manuel dus terug naar de gevangenis. Iets waar zijn advocate Nienke Bloebaum het niet mee eens is. "Vergelding kan ook anders. Meneer gaat de gevangenis in, heeft geen inkomsten meer en raakt zijn huis waarschijnlijk kwijt. Maken we het daar beter door?", zegt de raadsvrouw.

Laatste woord

Aan het einde van de zitting hebben de Heerlenaren het recht om zelf iets te zeggen. Manuel houdt het kort maar krachtig en zegt spijt te hebben. Marco benadrukt dat het écht zijn laatste detentie was.
De parketpolitie begeleidt hem naar het cellencomplex. Hij maakt een harthandgebaar, blaast handkusjes richting zijn partner en verdwijnt uit de rechtszaal. De uitspraak is over twee weken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!