Klokgelui Terpkerk Urmond binnen de norm

De Terpkerk aan de Grotestraat in Urmond. © L1
Het volume van het klokgelui van de Terpkerk in Urmond is niet meer te hard. Dat heeft de Urmondse Monumenten Stichting dinsdagmiddag te horen gekregen na metingen vanwege de geluidsnorm.
De gemeente Stein stelde dat er een einde moest komen aan het te harde klokgelui, anders wachtte de stichting een dwangsom van 1000 euro per week.

Demping

"We hebben eigenlijk de scherpte van het geluid weggehaald door leer op de klok te plakken waardoor de slagen van de hamer gedempt worden. Ik denk wel dat je de klok op verdere afstand nu niet meer hoort", zegt Tjeu Hendrix, voorzitter van de Urmondse Monumenten Stichting.
De metingen moesten uitwijzen of met de genomen maatregelen het volume van het klokgelui niet meer overschreden wordt.
Een stuk leer op de klok moet zorgen dat de slagen van de hamer gedempt worden. © L1

Meting

Het officiële rapport van de Regionale Uitvoeringsdienst Zuid-Limburg (RUD ZL) moet wel nog opgesteld worden, maar de stichting heeft al te horen gekregen dat het klokgelui de geluidsnormen niet meer overschrijdt. "We hebben nog een hele kleine ingreep moeten doen, want we waren nog drie decibel te hoog. Daarna hebben ze weer gemeten en doorgegeven dat het nu aan de eisen voldoet", volgens Hendrix.
Het rapport van de geluidsmetingen gaat eerst naar de gemeente, daarna krijgt de monumentenstichting pas officieel te horen of de geluidsnorm nu in orde is. Als blijkt dat het toch niet goed is, gaat de stichting nog meer maatregelen nemen.

Rechter

De soap rond de klokken van de Terpkerk loopt al sinds 2021. Toen kreeg de gemeente Stein de vraag van een omwonende om handhavend op te treden tegen het slaan van de klokken om 07:00 uur. Dit vanwege zijn gezondheidsproblemen. Het college van burgemeester en wethouders van Stein wees het verzoek af, omdat het klokgelui een religieuze functie zou hebben en dan gelden er volgens de wet geen geluidsnormen. Eind vorig jaar oordeelde de rechtbank dat deze afwijzing onterecht was. De eigenaar van de kerk, de Urmondse Monumenten Stichting, heeft volgens de rechter geen religieuze doelstelling en wil enkel een traditie in ere houden.
De gemeente besloot niet in beroep te gaan tegen de uitspraak en liet geluidsmetingen doen. Hieruit bleek dat de normen werden overschreden. De gemeente stelde dat het klokkengelui binnen de geluidsnormen moet blijven of moet stoppen. Anders moet de monumentenstichting een dwangsom van 1000 euro per week betalen, met een maximum van 10.000 euro.

De Urmondse Monumentenstichting kocht de Terpkerk in 1975 en gebruikt de ruimte als expositieruimte. De kerkklokken zijn eigendom gebleven van het bisdom Roermond, maar de stichting heeft besloten de klokken te blijven luiden, nadat uit een enquête bleek dat de bewoners van Urmond dat graag wilden. De klokken luiden naast 07:00 uur, om het Angelusgebed aan te kondigen, ook om 12:00 uur en 18:00 uur, en op de hele en de halve uren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!