Meijelse huisarts Rob Elens overweegt juridische stappen

Huisarts Rob Elens uit Meijel overweegt juridische stappen tegen de bemoeienis van het ministerie over zijn corona-aanpak. © iStock
Huisarts Rob Elens uit Meijel overweegt juridische stappen tegen de bemoeienis van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) over zijn corona-aanpak. De onaangekondigde inspectieonderzoeken hebben er volgens hem diep ingehakt.
"Ik heb er reputatieschade aan overgehouden en ben hierdoor personeel verloren."

Hugo de Jonge

Maandag werd bekend dat Hugo de Jonge als zorgminister zich 'actief bemoeid' heeft met het beleid van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) jegens de huisarts over diens opstelling aan het begin van de coronacrisis, aldus het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg.

Compensatie

Elens wil financiële compensatie krijgen voor het bevlekken van zijn reputatie als huisarts en het verliezen van personeel en patiënten. "Ik ben aan het kijken of juristen mij daarbij kunnen helpen. Een paar juristen geeft aan: 'Moet je niet doen: de minister wint toch. Het ministerie heeft veel macht en een onuitputtelijke bron aan geld'. Hopelijk is er iemand die mij kan bijstaan."

Heel agressief

Vooral de onaangekondigde inspectieonderzoeken van het Ministerie van Gezondheid zouden volgens Elens ingrijpend en 'heel agressief' zijn geweest. "Ik weet het nog goed. We zouden net beginnen met de griepvaccinaties. En ze komen binnen en zeggen: 'We willen nu een gesprek’. Dan willen ze praten, documenten hebben. Dan zit de schrik er bij het personeel goed in."

Gaat te ver

Minister De Jonge zou erop aangedrongen hebben 'disciplinerend op te treden' tegen de huisarts, zo vermeldt het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Ook werd in twijfel getrokken of Elens überhaupt nog zijn beroep mocht uitoefenen. Die bemoeienis gaat volgens hem veel te ver. "Dit is nog nooit gebeurd, dat de minister instrueert om tuchtrechtelijke maatregelen te nemen." Vooral omdat de wet volgens Elens van twee kanten te interpreteren is. "Je moet overleggen met de patiënt. Maar er staat niet hoe."

Experimenteel

De inspectie verweet de dokter dat hij middelen tegen corona voorschreef die alleen voor andere ziekten zijn goedgekeurd. Ook nam de organisatie hem kwalijk dat hij patiënten verklaringen liet tekenen voor een coronaprik. Dat is ook wel zo, aldus het college, maar in plaats van de eerdere berisping krijgt de man nu toch alleen maar een waarschuwing, een mildere straf.
Ondanks de mildere straf betreurt Elens het beeld dat het Centraal Tuchtcollege schetst van hem.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!