UM: lachgas zeker een uur lang aantoonbaar in bloed en adem

Lachgas is zeker een uur nog te meten in het bloed en de adem van een gebruiker. © ANP
Het gebruik van lachgas is minstens een uur aantoonbaar in adem en bloed en het inhaleren van lachgas beïnvloedt zeker 45 minuten lang iemands rijvaardigheid.
Dat zijn twee conclusies van de Universiteit Maastricht, TNO en het LUMC die dat in opdracht van de politie onderzochten.

Oorzaak ongelukken

De politie liet dit onderzoeken, omdat ze vermoedt dat lachgas bij een aanzienlijk aantal ongelukken met doden of zwaargewonden een rol speelt. Maar tot nu toe is lachgas niet aantoonbaar in het lichaam, waardoor het lastig is om iets aan het probleem te doen. De politie is dan ook blij met de resultaten van het onderzoek en ziet het als een beginpunt voor de ontwikkeling van een meetinstrument waarmee agenten het verbod op lachgasgebruik in het verkeer beter kunnen handhaven.

Minstens een uur

Het aantonen van lachgas in adem en bloed kan met detectieapparatuur op basis van infrarood, zo concluderen de onderzoekers. Wel stellen ze dat nog verder moet worden onderzocht hoe lang het lachgas precies meetbaar is na inhaleren, want nu is alleen duidelijk geworden dat dat tot minstens een uur na gebruik het geval is.

Grenswaarde bepalen

Ook moet in vervolgonderzoek worden vastgesteld bij welke grenswaarde de invloed van lachgas op het rijgedrag te groot is. Volgens de onderzoekers is het tijdens de kortdurende roes van lachgas onmogelijk om een auto te besturen en houden de resteffecten minstens drie kwartier aan. Maar nog niet duidelijk is welke aspecten van de rijvaardigheid worden aangetast en in welke mate.
Nu kan de politie alleen ingrijpen bij lachgasgebruik in het verkeer als bijvoorbeeld lachgascilinders of ampullen in de auto worden gevonden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!