Stenengooiers Landgraaf verdacht van poging tot doodslag

De vier jongeren zouden vanaf de fietsbrug meerdere keren stenen of blokken naar auto's hebben gegooid. © Google Maps
De vier jongeren die zondagochtend zijn opgepakt voor het gooien van stenen vanaf een brug in Landgraaf worden verdacht van poging tot doodslag. Dat zegt de politie. De jongens uit Eygelshoven en Landgraaf, zijn tussen de 17 en 19 jaar oud. Wat staat hen nu te wachten?
Zeker twee auto's werden geraakt door stenen die de jongens naar beneden gooiden. Niemand raakte gewond.

Staartje

Volgens een politiewoordvoerder zitten de verdachten nog alle vier vast en wordt nog onderzocht of ze worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. De actie van de jongeren kan uiteindelijk een stevig staartje krijgen, meent (jeugd)strafrechtadvocaat Wesley Houben. In vergelijkbare zaken werden de verdachten uiteindelijk veroordeeld voor poging tot doodslag. Concreet betekent dat, dat iemand geprobeerd heeft iemand opzettelijk van het leven te beroven.

Minderjarig en meerderjarig

Over het incident zijn nog niet veel details bekend. Wie heeft er precies met stenen gegooid? En wie heeft een auto geraakt? Sommige verdachten zijn minderjarig, andere meerderjarig. "Het hangt echt af per persoon", zegt Houben. "Algemeen geldt wel dat je als minderjarige in uitzonderlijke gevallen als meerderjarige kunt worden berecht. Maar ook het omgekeerde: als meerderjarige kun je vanuit het jeugdstrafrecht worden berecht."
In het jeugdstrafrecht worden vaak taakstraffen opgelegd: dat is volgens Houben vooral vanuit een pedagogisch oogpunt. Zo kunnen daders de impact van hun acties realiseren en blijft de hoop dat ze 'beter' terugkeren in de samenleving.

Facebook

De stenen werden in de nacht van 23 op 24 januari vanaf een brug op auto's op de Euregioweg gegooid. Eén van de slachtoffers doet haar verhaal op Facebook: haar auto werd geraakt, zo schrijft ze. "Dit is een poging tot doodslag. Ik ben op woensdag 24 januari om 01:10 uur geraakt door een zwaar object, vermoedelijk grote steen/betonblok. Dit gebeurde op de Eurogioweg in Landgraaf."
Ook een ander slachtoffer laat op social media weten diezelfde nacht te zijn geraakt door een steen of blok. Zo'n tien minuten later. Ze looft 1000 euro beloning uit voor de gouden tip.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!