Raad Vaals aan zet: is er nog toekomst voor toertochten?

Wielrenners rijden langs het Drielandenpunt in Vaals. © ANP
In Vaals buigt de gemeenteraad zich maandagavond over het plan om wielertochten te weren. Vaals wil vanwege de overlast geen vergunningen meer verlenen voor grote wielerevenementen. Het voorgenomen plan stuitte vanuit diverse kanten op veel onbegrip en tegenstand.
Wat weten we tot nu toe?

Het plan

In het plan zegt de gemeente Vaals dat de evenementen de leefbaarheid aantasten en de rust in stiltegebieden verstoren. Daarnaast veroorzaken de grote toertochten ook spanningen tussen boeren en deelnemers, aldus het college van burgemeester en wethouders. De toertochten zouden vanaf komende lente geen vergunning meer mogen krijgen.
Wat vinden de inwoners van Vaals van de wielrenners en de toertochten in hun gemeente?
De wegen in en rond Vaals zijn populair bij de organisatoren van die evenementen. Onder meer de toerversie van de Amstel Gold Race en Limburgs Mooiste worden deels in het gebied gereden.

Boze brief

Buurgemeente Gulpen-Wittem stuurde al snel na de bekendmaking van het plan een boze brief naar Vaals. Gulpen-Wittem zegt daarin verrast te zijn en zich zeer te verbazen over de gang van zaken. Vaals kan volgens het gemeentebestuur van Gulpen-Wittem de gemaakte afspraken over wielertoertochten in Zuid-Limburg niet eenzijdig aanpassen.
Verschillende Zuid-Limburgse gemeenten en de provincie werken al sinds 2012 samen met Limburg Cycling om het probleem van de drukte in het Heuvelland aan te pakken. Ze kijken samen hoe ze moeten omgaan met die drukte in het gebied.

Limburgse toertochten

In navolging van Gulpen stuurden ook de organisaties van zeven Limburgse toertochten gezamenlijk een brandbrief naar Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Meerssen, Valkenburg aan de Geul en Vaals. Daarin roepen ze op om het gesprek aan te gaan om ook in de toekomst wielerevenementen te kunnen organiseren.

De zeven Limburgse toertochten die de brandbrief hebben ondertekend zijn de Amstel Gold Race, Volta Limburg Classic, Eroica Valkenburg, Bart Brentjens Challenge, Wielerfestival Cauberg, Limburgs Mooiste en Mergelheuvelland 2-daagse. Daarnaast staat ook de naam ODS Vitaal onder de brandbrief. De organisaties noemen zich samen Velo-T.

Toerisme

De toeristische sector in Vaals is vanzelfsprekend ook niet blij. Veel wielertoeristen overnachten, eten en drinken in Vaals. In Vijlen zijn ondernemers 'enorm boos', zegt Bas Hoogland, voorzitter van Stichting Bergdorpje Vijlen. "Deze iconische tochten zijn van groot economisch belang voor de hele regio en Zuid-Limburg. Ze zijn belangrijk voor zowel verblijfsaccommodaties als de horeca. Zuid-Limburg leeft van toerisme. Dan ga je niet de kip met de gouden eieren slachten." Volgens Hoogland valt het enorm mee met de overlast. "Tuurlijk is het een paar uur druk in die weekenden, maar het levert ook heel veel op."

Amstel Gold Race

Ook koersdirecteur Leo van Vliet van de Amstel Gold Race is uiteraard geen voorstander. Hij luidde vorige week de noodklok en heeft tijdens een commissievergadering in Vaals al zijn mening gegeven over het plan. Het brengt volgens hem de toekomst van zijn evenement in gevaar. Van Vliet is voornemens maandagavond tijdens de raadsvergadering ook het woord te nemen.
Tijdens de toertocht van de Amstel Gold Race rijden 9500 deelnemers door de gemeente Vaals. Dat zijn niet alle 15.000 toerfietsers die meedoen aan het evenement omdat niet alle routes over het grondgebied van Vaals lopen. Limburgs Mooiste heeft ongeveer 12.000 deelnemers, daarvan komen er 3500 fietsers over het grondgebied van Vaals.
De Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU), die opkomt voor de belangen van fietssporters en toertochtorganisatoren, vindt het onacceptabel dat wielrenners de dupe zijn. "Het aantal toertochten en deelnemers ligt in Zuid-Limburg al sinds 2014 aan banden. Daarmee zijn de aantallen met ruim 20 procent gedaald", stelt de NTFU.

Provincie Limburg

Het provinciebestuur bemoeit zich sinds vrijdag ook met de kwestie. De provincie heeft aan de gemeenteraad van Vaals gevraagd niet in te stemmen met het plan voor het beperken van het aantal wielertoertochten. De provincie heeft twee argumenten. Ten eerste gaat het tegen eerdere afspraken in en zal een eenzijdige aanpassing van het beleid in Vaals leiden tot een waterbedeffect. In andere wielergemeenten wordt het drukker als Vaals geen toertochten meer toelaat.
Ten tweede wijst de provincie op het belang van de toertochten voor de organisaties achter evenementen als de Amstel Gold Race en Limburgs Mooiste. Die verdienen geld met het organiseren van die toertochten en dat gebruiken ze voor de organisatie van hun wedstrijden.

Kopstukken uit wielerwereld

Volgens wielerjournalist Raymond Kerckhoffs kan het maandagavond wel eens erg druk worden in het gemeentehuis in Vaals. Met veel landelijke media, maar óók met kopstukken uit de wielerwereld, zo vertelde hij maandagochtend op L1 Radio. "Het gaat een publieksvoorstelling worden. Het is niet te hopen dat de gemeenteraad van Vaals zich voor het oog van het hele land voor schut zet. Want het is echt wel een item geworden", aldus Kerckhoffs.

Drukte op zondagmiddag

De Limburgse wielerjournalist vindt zeker dat er niet aan de drukte in het Heuvelland voorbij moet worden gegaan, maar adviseert de gemeente Vaals om gezamenlijk met de provincie en andere gemeenten het gesprek te blijven aangaan. "Iedereen komt wel eens op een zondagmiddag met de auto in het Heuvelland, en ja dan is het druk. Er moet een structurele oplossing komen, in plaats wat de gemeente Vaals nu doet om op eigen houtje de wielertoertochten te gaan straffen", bepleit hij en vervolgt: "Op zondagen tussen 10:00 en 14:00 uur is het redelijk druk met wielrenners, maar op de andere dagen zie je nauwelijks fietsers. Ik ben blij dat de gemeenteraad van Vaals niet in een Bloemendaal of Scheveningen woont, want dan zouden ze op zonnige dagen het strand gaan afsluiten."
De gemeenteraadsvergadering in Vaals begint maandagavond om 19.30 uur.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!