Paprikateler gooit roer om en start volkstuinencomplex

Richard Jakobs en Bianca Smits volkstuincomplex onder glas © L1
Paprikateler Richard Jakobs uit Horst heeft afscheid genomen van zijn paprika's om zijn kassen beschikbaar te stellen voor een nieuw volkstuincomplex onder glas.
Deze innovatieve benadering van tuinieren, volgens Jakobs een primeur in Limburg, markeert een opvallende verschuiving in de agrarische sector.

Primeur in Limburg

Geïnspireerd door een soortgelijk initiatief elders in het land, besloten Richard en zijn vrouw Bianca Smits een jaar geleden om het roer om te gooien en een nieuw avontuur aan te gaan. "We hebben ons huiswerk gedaan en zagen geen toekomst meer in het telen van paprika's", aldus Jakobs.

Stijgende prijzen

Het telen van eigen gewassen wint aan populariteit, vooral gezien de stijgende prijzen van groenten en fruit. De grote vraag naar deze vorm van tuinieren in Limburg blijkt uit de enorme belangstelling; de eerste 45 beschikbare tuinen waren al heel snel verhuurd.
Een van de huurders, Yvon Keijsers uit Melderslo, deelt haar ervaring: na een teleurstellende ervaring met een buitenmoestuin, waarbij een regenbui haar oogst vernietigde, is ze nu vol enthousiasme bezig met het zaaien van haar eerste gewassen in het nieuwe complex.

Onthaasting

D'n Haof, zoals het moestuincomplex onder glas wordt genoemd, heeft niet alleen een praktisch doel, maar ook een sociaal aspect. Naast tuinieren komen mensen hier samen in de koffiehoek en ervaren ze een gevoel van onthaasting. Zo blijkt een huurder zelfs na zijn werk regelmatig op het terrein te vinden, hoewel hij oorspronkelijk de tuin huurde voor zijn vrouw.

Minder stress

Hoewel de huurprijs van de volkstuin onder glas hoger is dan die van traditionele moestuinen, biedt het tal van voordelen, zoals 24-uurs toegang tot de tuinen, een watervoorziening bij elke tuin en minimale overlast van onkruid. Bovendien kunnen hier exotische gewassen geteeld worden. Hoewel Jakobs financieel wellicht iets heeft ingeleverd door te stoppen met paprika's, geniet hij nu van een stressvrijer bestaan en de levendigheid van zijn tuincomplex.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!