Onderzoek moet beeld geven van onderduikadressen in WOII

Het Venloos Achterhuis staat al enige jaren leeg. © L1 (Maarten Bastiaens)
Ragdy van der Hoek en Jos Benders zijn in opdracht van het Venlose stadsbestuur een onderzoek gestart naar onderduikadressen in de gemeente.
Aanleiding is de discussie over de eventuele sloop van een voormalig onderduikhuis aan de Venlose Sint Urbanusweg, zo meldt Omroep Venlo.

Onderduikadressen

Het onderzoek moet een beeld geven van hoe het circuit van onderduikadressen er in de gemeente uitzag. Maar vooral ook waar en hoeveel mensen er in Venlo waren ondergebracht. Omdat het onderduiken plaatsvond in de illegaliteit is het voor de onderzoekers vaak lastig om te achterhalen hoe het precies zat. Toch denken ze dat ze een goed beeld kunnen vormen van het circuit van onderduikadressen.

Kloosters

"Er zijn hier verbazingwekkend veel mensen ondergedoken geweest in de Tweede Wereldoorlog", zegt onderzoeker Jos Benders. "Je kunt wel stellen dat ze in alle stadsdelen ondergedoken zaten. Een speciale rol was er voor de kloosters en geestelijken, daar werden veel mensen ondergebracht."
"Je kunt wel stellen dat Venlo een veilige haven was voor mensen die onderduikadres zochten", zegt mede-onderzoeker Ragdy van der Hoek.

Puzzel

Nu een onderzoek doen naar iets wat tachtig jaar geleden heeft plaatsgevonden is lastig maar niet onmogelijk, denken de onderzoekers. ‘Het is een soort puzzel waar we aan werken. Door zaken te combineren maken we een tijdlijn van mensen die in een bepaalde periode hiernaartoe zijn gekomen en die van plek naar plek zijn gegaan’, zegt Van der Hoek.
"Toch is het werk nooit af", weet Benders. "Omdat er weinig is vastgelegd en het al heel lang geleden is, is het moeilijk te zeggen hoe alles in elkaar zat. Mensen die het uit eerste hand weten, zijn of heel oud of overleden. We zijn dus echt op zoek naar mensen die ons kunnen vertellen wat ze gehoord hebben uit verhalen. We hebben een lijst gemaakt met namen van mensen die ondergedoken zaten in deze regio. Graag zouden we daar meer over te weten komen."

Komende generaties

Van der Hoek en Benders zijn blij dat ze dit onderzoek mogen doen. Het mag dan heel lang geleden zijn, maar ook in deze tijd is het erg van belang. "Het is belangrijk om dit door te geven aan komende generaties, zodat zij zich kunnen voorstellen wat voor tijd dit is geweest. Ik hoop dat dit rapport ooit wordt uitgebracht in een boek, of dat er iets educatiefs mee wordt gedaan", zegt Van der Hoek.
De gemeente Venlo, de opdrachtgever, laat weten dat het nu nog niet bekend is wat er met de resultaten van het onderzoek gedaan gaat worden. "Voor de gemeente van belang is om te weten - in de breedte - wat er in het verleden aan onderduik is geweest in Venlo. Welke locaties waren er, hoe was de samenleving hier op ingericht en wat heeft dit betekend voor Venlo. Zodra het rapport er is wordt er gekeken wat we hiermee verder gaan doen naar onze inwoners toe", aldus een woordvoerder van de gemeente.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!