Beelden: de laatste werkzaamheden bij Nedcar

De laatste auto's lopen van de band bij VDL Nedcar in Born. © L1
Bij autofabriek Nedcar in Born worden op dit moment de laatste auto's geproduceerd. Op beelden is te zien hoe een van de laatste Mini's van de band rolt.
Medewerkers van de autofabriek delen de beelden op social media. Maandag verlaat de laatste Mini de productiehal.

Niet dicht

Een woordvoerder van Nedcar benadrukt dat de fabriek niet dichtgaat. "De deur gaat niet op slot. We blijven speciale voertuigen produceren, bijvoorbeeld legerauto's voor defensie of surveillancevoertuigen en ME-busjes voor de politie. Maar aan de productie van grote aantallen personenauto's komt een einde."
Nedcar is volgens de woordvoerder nog in gesprek met 'diverse partijen' om auto's te blijven produceren in Born. Het bedrijf wil daarover verder geen mededelingen doen.

Personeel elders

Vakbond CNV verwacht er weinig van. "Als er gesprekken gevoerd worden, dan zal dat niet zijn met grote partijen, maar met start-ups. En deze fabriek is bedoeld voor massaproductie," zegt een CNV-woordvoerder. Hij hoopt dat een groot deel van het personeel op korte termijn elders in de regio aan het werk kan. "Als dit tien jaar eerder was gebeurd, was het anders geweest. Maar de arbeidskrapte in Limburg is groot."
Op beelden is ook te zien hoe een oude Mini door de fabriekshal rijdt.

Tien jaar

Het contract tussen VDL Nedcar en BMW loopt op 1 maart af. Het Duitse automerk begon in 2014 met de bouw van Mini's in Born, nadat de fabriek was overgenomen door VDL. Behalve de Mini maakte Nedcar tussen 2017 en 2022 ook de X1 voor BMW.

Banen

Een jaar geleden werkten er nog zo'n 4000 mensen bij de autofabriek. Daarvan zouden er na 1 maart nog ruim 400 overblijven om de fabriek gereed te maken voor een nieuwe opdrachtgever, maar ook hun banen staan op de tocht na het afhaken van een mogelijke investeerder.
De roerige geschiedenis van de autofabriek in een notendop:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!