Zorgmedewerker ontslagen na downloaden patiëntgegevens

Het OM onderzoekt het sterfgeval © iStock
Een medewerker van zorgcentrum Lemborgh in Sittard is terecht ontslagen vanwege het downloaden van gegevens van een patiënt. De rechtbank heeft dat woensdag besloten.
De zaak draait om een patiënt die geen eten en drinken meer kreeg. Dat gebeurde op wens van de vrouw zelf en na overleg met de familie en arts. De patiënt kwam hierdoor sneller te overlijden. De politie en het Openbaar Ministerie zijn een onderzoek gestart naar het overlijden.

Bezwaren

Een medewerker van het zorgcentrum stond niet achter het besluit om de patiënt geen eten en drinken meer te geven. Hij schrijft dat ook in een mail aan de leidinggevende. "Na zorgvuldige afweging en reflectie heb ik besloten om mij hier vanwege fundamentele bezwaren van te distantiëren", schrijft de medewerker in mei vorig jaar.
Een paar dagen later meldt hij zich als klokkenluider bij het ministerie van Volksgezondheid. Omdat de melding gaat over een individueel geval, wordt er niks mee gedaan. De medewerker downloadt daarna de patiëntgegevens en stuurt die naar zijn privémail.

Klokkenluider

Voor Zuyderland is dat reden om de verzorger direct te ontslaan. De medewerker is het er niet mee eens en stapt naar de rechter. Hij vindt dat hij onder de Wet bescherming klokkenluiders valt. Maar volgens de rechter gaat het hier om een individueel geval en geen structurele misstand. Daarom valt de medewerker niet onder de beschermende wet.

Beroepsgeheim

De rechter oordeelt ook dat de medewerker terecht is ontslagen. De rechter begrijpt dat de medewerker betrokken is bij de zaak en op de hoogte wil blijven, maar vindt het niet gerechtvaardigd om daarom de patiëntgegevens te downloaden.

OM heeft laptop

Het Openbaar Ministerie onderzoekt het sterfgeval en heeft daarom de laptop van de ontslagen medewerker in beslag genomen. Daardoor heeft het OM ook toegang tot gegevens, die eigenlijk onder het medisch beroepsgeheim vallen.
In zorgcentrum Lemborgh in de Sittardse wijk Limbrichterveld wonen dementerenden en mensen met lichamelijke klachten die ook permanente zorg nodig hebben. Volgens zorgkaart Nederland zijn er ruim 150 bedden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!