Wachtlijst bij scoutinggroepen door tekort vrijwilligers

Tekort aan vrijwilligers bij scoutinggroepen in Limburg. © iStock
Vrijwilligers gezocht! Het staat heel groot op diverse websites van scoutinggroepen in Limburg. Het tekort aan vrijwilligers zorgt bij verschillende scoutinggroepen ook tot wachtlijsten om nieuwe kinderen toe te laten.
Veel bestuursleden van scoutinggroepen in Limburg erkennen de problemen, zo ook Dennis van Hooren van scouting Sint Jozef uit Sittard.

Geen reclame

Bij de welpen jongens staan in Sittard een vijftal nieuwe potentiële leden op de wachtlijst omdat er te weinig vrijwilligers te vinden zijn als leiding. "Dat is nog te overzien, maar we maken hiermee natuurlijk geen reclame voor de scouting", zegt Van Hooren. De scouting in Sittard heeft circa 100 leden en tussen de 15 en 20 vrijwilligers. "Bij de bevers is het verloop vrij hoog, ook omdat er een snelle doorstroom is, maar ook daar komen we leiding te kort. Er zijn ook tijden dat we weer te weinig kinderen hebben, omdat ze snel overgaan naar een andere groep."

Algehele ledenstop

Scoutinggroep Verkenners Kluis Geleen moest medio 2022 zelfs een algehele ledenstop instellen, vertelt Niek Kleuskens, groepsbegeleider van de scouting. Inmiddels is de ledenstop opgeheven. Er stonden toen 15 kinderen op de wachtlijst. "Vanaf het moment dat we het bericht op onze website publiceerden dat kinderen weer op de wachtlijst gezet kunnen worden, leverde dat meteen drie aanmeldingen op", vertelt Kleuskens. Hij verwacht dat het snel meer gaan worden. "Gedurende de ledenstop moesten we ouders herhaaldelijk teleurstellen of hun kind niet toch alvast op de wachtlijst gezet kon worden."

Scouting Limburg is op de hoogte van de problemen om nieuwe leiding te werven. Daarom worden er workshops 'duurzaam werven' georganiseerd op het kantoor in Sittard. Tijdens de workshop krijgen bestuursleden praktische tips over hoe ze een goede wervingscampagne kunnen opzetten en ervoor te zorgen dat duurzaam werven van stafleden structureel wordt binnen de vereniging.

Frank Defesche geeft de workshop namens scouting Limburg. "We gaan samen met de deelnemers aan de slag hoe ze duurzaam kunnen werven. Dit wil zeggen dat we ze proberen te leren vooruit te kijken. Het probleem is er niet plotseling, maar kun je zien aankomen", legt Defesche uit. "We kijken naar de demografische gegevens binnen een dorp of de stad, maar ook binnen de eigen vereniging, want 80 procent van de leiding komt vanuit de eigen jeugd. Als je weet hoeveel jeugd er doorgroeit binnen de vereniging, weet je ook hoeveel leiding je kunt verwachten op den duur." Ook geeft Defesche aan dat anticiperen belangrijk is. "Als je weet dat er over twee jaar veel nieuwe kinderen zullen gaan komen in een volgende leeftijdscategorie dan kun je er bij je tekort aan leiding daar de nadruk op leggen bij het werven."

Het belangrijkste is volgens Defesche om de jeugd vast te houden als ze 18 jaar zijn. "Je moet proberen om jongeren aan je te binden als scoutingvereniging zodat ze uiteindelijk leiding willen worden. Dit doe je door 16-jarigen een snuffelstage te laten lopen bij de jongste jeugd. Zo laat je ze kennismaken met het 'leiding zijn', maak je ze enthousiast, maar geef je ze ook een uitdaging. Want dit zijn je toekomstige stafleden." Daarom is het ook raadzaam om te werven in de leeftijd (15 tot 18 jaar) bij de explorers. "Als je daar nieuwe leden binnenhaalt, is de kans groot dat ze daarna ook leiding worden."

Dat jongeren gaan studeren en verhuizen naar een andere stad is nog niet het grootste probleem volgens Defesche. "Als ze de binding hebben met de scouting dan blijven ze ook lid en worden ze leiding. Onze grootste uitdaging zit bij dat jongeren een bijbaantje in het weekend krijgen en daarom stoppen."

Weinig repons op oproepjes

Vanuit scouting Limburg zijn de regels zo dat er bij de bevers een leider of leidster op vijf kinderen aanwezig dient te zijn, bij de welpen is dat 1 op 6 en bij de scouts 1 op 7. "Als we op kamp gaan, zijn de eisen nog strenger", vertelt Van Hooren. In Sittard zijn vrijwel alle groepen op zaterdag. Er zijn wel diverse pogingen gedaan om nieuwe vrijwilligers te vinden, maar dat bleek vaak zonder resultaat. "Een oproepje in de krant of op social media levert weinig respons op. We moeten het vooral van mond-tot-mondreclame hebben en dan zijn het mensen met scouting ervaring in het verleden die weer opnieuw aanhaken."

Noodkreet

In Geleen deed Kleuskens vorig jaar een dringende oproep bij ouders. "Dat was echt een noodkreet, omdat we anders niet alle kinderen meer hadden kunnen laten komen", vertelt hij. "Dat had wel impact, want dat leverde ons toen zes nieuwe mensen op. Vaak ga je toch zoeken in je eigen kennissenkring of mensen weer lid willen worden bij de scouting." Ook in Heerlen bij scouting Jan Baptist merkt bestuurslid Luc Stel dat het heel lastig is om nieuwe leiding te vinden. "We plaatsen wel eens een oproep op Facebook, maar daar komen vrij weinig reacties op", ziet Stel. Jan Baptist heeft zo'n 40 tot 50 kinderen en houdt de boel draaiende met zes personen leiding. "Eigenlijk zijn daarvan ook een aantal mensen uitgeschakeld door ziekte waardoor anderen dubbele diensten draaien." Op dit moment is er in Heerlen geen wachtlijst, wel kan het zijn dat een kind wat langer moet wachten voordat het kan instromen.

Later instromen

Bij scouting St. Jorisgroep in Maasniel spelen de problemen vooral op bestuurlijk niveau, bevestigt een bestuurslid. "Een tekort aan vrijwilligers hebben we zeker, maar we hebben nog nét geen wachtlijst. Bij de welpen kunnen nog twee kinderen bij." Pieter Maarten Wesseling van scouting Sint Maartengroep uit Gronsveld heeft deels met het probleem te kampen. "Wij hebben in principe nu geen wachtlijst nodig, maar er zijn wel groepen die zo vol zitten dat ik een nieuw kind pas één of twee maanden later kan laten instromen." De grootste aanwas zit vooral bij de bevers waar jongens en meisjes gemixed zijn. "Daar hebben wij nu 25 tot 26 kinderen en draaien we met een minder dan vorig jaar. Vooral voor de zaterdagochtend is het moeilijk om vrijwilligers te vinden. De vrijdagavond voor de oudere groepen is bijvoorbeeld iets makkelijker", merkt Wesseling.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!