DSM-Firmenich stopt met dierenvitamines

Het logo van DSM-Firmenich bij het kantoor in Heerlen © L1 (Dion Moonen)
DSM-Firmenich gaat zijn tak voor ingrediënten en vitamines voor diervoeding Animal Nutrition & Health (ANH) afsplitsen.
Het speciaalchemiebedrijf zegt zich te willen concentreren op de activiteiten die grondstoffen voor verzorgingsproducten en voedingssupplementen maken.

Lage prijzen

DSM-Firmenich kampt al langer met zwakke prestaties bij ANH als gevolg van lage prijzen voor dierlijke vitamines. Met de afsplitsing wil het bedrijf zijn blootstelling aan de prijsschommelingen van vitamines verminderen. Het onderdeel telt wereldwijd ongeveer 6000 werknemers en was vorig jaar goed voor een omzet van meer dan 3 miljard euro.
De afsplitsing moet volgend jaar plaatsvinden, aldus het bedrijf dat is ontstaan door de fusie van het Nederlandse DSM en het Zwitserse Firmenich. Daarbij worden alle opties bekeken.

Mensen

In een toelichting stelt topman Dimitri de Vreeze dat het beter is om de dierenvitamines apart te zetten. De Vreeze verklaarde dat het nog te vroeg is om te speculeren over hoe de afsplitsing eruit gaat zien, zoals bijvoorbeeld een beursgang of een verkoop aan een concurrent. DSM-Firmenich wil daarna doorgaan als een 'consumenteningrediëntenbedrijf', gericht op producten voor mensen. Zo levert het bedrijf ook geurstoffen voor de cosmetica- en parfumsector.

Omzet

De omzet van de onderneming, op zogeheten pro forma basis, bedroeg over het hele jaar 12,3 miljard euro. Dat is 7 procent minder dan een jaar eerder. Daarop boekte het bedrijf een aangepaste winst voor belastingen, rentes en afschrijvingen van bijna 1,8 miljard euro, een daling van 22 procent vergeleken met 2022.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!