Aantal bouwvergunningen in Limburg gehalveerd

Stockfoto © Istock
Het aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen in Limburg lag vorig jaar bijna de helft lager dan het jaar ervoor. Het aantal bouwvergunningen liep terug van 2800 in 2022, naar 1405 in 2023.
Daarmee is Limburg de op een na grootste daler na Zeeland, blijkt uit cijfers van het CBS.

Duurder

Een belangrijke oorzaak van de terugloop in de vergunningverlening is volgens het CBS dat de financiering van nieuwbouwprojecten steeds duurder is geworden. Dat komt onder meer door de gestegen rente, duurdere bouwmaterialen en andere kostenstijgingen. Ook de stikstofproblematiek zorgt voor een terugloop in het aantal bouwvergunningen.

Vooral koopwoningen

In heel Nederland werden er vorig jaar een kleine 55.000 vergunningen verleend voor de bouw van woningen. Dat is een daling van 15 procent ten opzichte van 2022. De daling lag vooral bij de koopwoningen: daar was de terugloop zo'n 25 procent, terwijl het aantal vergunningen voor huurwoningen 6 procent daalde.
In Limburg is er weinig verschil tussen die twee woningsoorten, hier is de daling bij allebij zo'n 50 procent.

Landelijk

Utrecht (bijna 31 procent) en Gelderland (24 procent) zijn de enige provincies waar het aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen steeg. Dat komt vooral op het conto van de huurmarkt. ok in Drenthe, Gelderland, Overijssel, Flevoland en Noord-Holland steeg het aantal vergunningen voor huurwoningen. Gelderland is de enige provincie waar het aantal vergunningen voor koopwoningen steeg.

Woningnood

De daling in het aantal bouwvergunningen is opmerkelijk, omdat in Nederland sprake is van een groot tekort aan woningen. De afgelopen jaren werden verschillende plannen opgezet om nieuwe huizen te bouwen. Voor Limburg betekent dit dat er de komende jaren ruim 26.000 woningen bij moeten komen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!