Ex-patiënt hoopt op gespecialiseerde long covidkliniek

Diverse patientenorganisaties voor mensen met langdurige coronaklachten boden dinsdag een petitie aan voor de oprichting van post covidklinieken. © ANP
Na zelf met de gevolgen van long covid te hebben gekampt, maakt gezondheidswetenschapper Charlotte Peters zich hard voor gespecialiseerde zorg voor de ziekte.
Peters, werkzaam aan de Universiteit Maastricht, ging dinsdag met een delegatie naar Den Haag om een petitie te overhandigen die ruim 100.000 keer was ondertekend. Donderdag stemt de Tweede Kamer over een opstartsubsidie van 27 miljoen euro voor de gespecialiseerde zorg.

Tussen wal en schip

"We zien nu dat long covidpatiënten tussen wal en schip vallen", zegt Peters. De medische wereld weet niet zo goed wat deze groep aan moet, legt ze uit. Het gaat volgens Peters om ruim 450.000 mensen in Nederland. 90.000 daarvan zijn ernstig ziek. "Die patiënten zien hun leven voorbijgaan iedere dag, zonder medische behandeling."
Long covid, een verzamelterm voor patiënten die kampen met klachten na het oplopen van corona, vertaalt zich in verschillende symptomen. Chronisch vermoeid, kortademig, vergeetachtigheid en hoofdpijn behoren tot die brede groep. Zelf had Peters langere tijd last van vermoeidheid. "Die is heel erg extreem en invaliderend." Daarnaast had ze onder andere last van haar hart en spieren. "Aan het begin kon ik helemaal niks en was zelfs een kopje thee zetten al een uitdaging." Na ruim drie jaar startte ze met de huisarts een experimentele behandeling met een bestaand medicijn, wat haar geholpen heeft.

Specialistische kliniek

Met het geld dat zou vrijkomen, kan een kliniek worden opgestart en professionals worden ingesteld. Zij kunnen dan multidisciplinair aan het werk met de patiënten, zo legt de gezondheidswetenschapper uit. "Long covid heeft impact op het hele lichaam, en daarom zijn er dus ook meerdere specialisten in zo'n kliniek nodig die de patiënt kunnen helpen."
In andere landen, waaronder Duitsland, zijn al zulke klinieken. Maar daar kunnen ernstig zieke en vaak bedlegerige patiënten niet zomaar heen, zegt Peters. "Het is te zwaar om daar telkens naartoe te moeten."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!