Veel interesse voor Kerkraads re-integratieproject

Heerlenaar Berry Goovaerts. © L1
Een succesvol re-integratieproject in Kerkrade krijgt waarschijnlijk uitbreiding. Meerdere gemeenten tonen interesse in het project, dat nu ruim een jaar loopt.
Mensen uit de bijstand volgen daarbij een intensief traject van vier weken, waarbij ze mentaal en fysiek worden opgelapt. Onder de begeleiders zijn onder meer oud-voetbaltrainer Huub Stevens en Mister Roda JC Eugene Hanssen. Ook handbiker Mitch Valize en oud-atleet Eugene Martineau helpen mee.

Terugverdiend

De gemeente betaalt de kosten (vanaf 10.000 euro per persoon), maar verdient dat terug als iemand geen gebruik meer maakt van uitkeringen of toeslagen. En dat is bij veel deelnemers de realiteit.

Arbeidsgeschikt

In 2023 hebben in Kerkrade ongeveer 90 mensen het traject doorlopen. Van hen is minstens 80 procent na afloop weer 'arbeidsgeschikt'. Vaak zijn het mensen die al tien jaar of langer om allerlei redenen in de bijstand zitten, maar die wel aan de slag willen. Maar doordat ze een bepaalde 'status' hebben en een enorm gat in hun arbeidsverleden, komen ze niet meer aan de bak. Nico Wolter, die het re-integratietraject heeft bedacht, schat in dat zeker de helft van die mensen nu weer (gedeeltelijk) aan het werk is.

Solliciteren

Een van hen is Heerlenaar Berry Goovaerts, die door mentale en fysieke ongemakken al jaren thuiszit. Andere trajecten werkten niet, tot dat de Kerkraadse aanpak op zijn pad kwam. "Je krijgt hier elke hulp die je wil. En dat vier weken lang, elke dag. Daar krijg je veel energie van. Toen ik binnenkwam was ik zowel mentaal als fysiek er slecht aan toe, maar vooral mentaal ben ik er flink op vooruit gegaan. En maandag heb ik zelfs een sollicatiegesprek", vertelt Goovaerts.

Venlo doet mee

Dat het 'unieke' traject helpt, spreekt zich inmiddels rond. Naast Kerkrade doet inmiddels ook Heerlen mee en tonen andere gemeentes interesse. De gemeente Venlo was vorig jaar met acht ambtenaren aanwezig in Kerkrade en heeft inmiddels besloten vanaf april zo'n 60 mensen in de bijstand de kans te geven weer aan het werk te komen. Ze worden net als in Kerkrade intensief begeleid, alleen dan in een kuuroord in Arcen. De gemeente Venlo betaalt de kosten en hoopt die terug te verdienen doordat de mensen weer aan de slag gaan. "Je kunt niet tegen mensen zeggen, sta op van de bank en ga werken. Je zult ze eerst moeten trainen, intensief en met allerlei deskundigen", vertelt Nico Wolter.

Nadruk

Wolter hoopt dat meer gemeentes aansluiten. Zo heeft ook Eindhoven interesse getoond: "Want dit heeft de toekomst, zeker nu er meer vacatures zijn dan beschikbare arbeidskrachten. We moeten de nadruk leggen op wat mensen kunnen. Niet wat ze niet meer kunnen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!