Personeel aardappelverwerker Lomm legt werk neer

Frietjes voor het stakend personeel van Aviko in Lomm © L1 (Guus Benders)
Voor de eerste keer in de bedrijfsgeschiedenis ligt de Avikofabriek in Lomm stil. Medewerkers van het bedrijf leggen woensdag twee dagen het werk neer, vanwege een te laag loonbod van de werkgever.
Dat meldt Omroep Venlo.

Sentiment

De medewerkers van de aardappelverwerker willen 5,3 procent meer salaris en willen dat hun lonen vanaf volgend jaar meestijgen met de prijzen in de winkels. Hun werkgever wil niet verder gaan dan een stijging van 4,5 procent. "De verschillen lijken klein, maar het sentiment is groot onder de medewerkers. Zij voelen zich al jarenlang benadeeld", zegt Robert Wonnink, bestuurder FNV Voedingsindustrie.

Valreep

Het is voor het eerst dat de werknemers van Aviko in Lomm gaan staken voor meer loonsverhoging. Vorig jaar dreigden zij al met een staking, maar die werd op de valreep afgeblazen. De werkgever ging toen alsnog akkoord met 8 procent meer salaris.

Werkgever

Eerder gingen de leden van vakbond CNV wel akkoord met het bod van de werkgever. Die houdt dan ook vast aan het bod, ondanks de staking: "We geloven dat ons aanbod eerlijk is voor alle medewerkers en recht doet aan de belangen van onze medewerkers, passend bij de ontwikkelingen en maatschappelijke uitdagingen waarin we zitten. Onderdeel van dit beleid is een pakket aan maatregelen waar onze medewerkers op kunnen bouwen. Een cao die zekerheid en stabiliteit van de arbeidsvoorwaarden waarborgt.:

Coöperatie

Bij het bedrijf werken 160 medewerkers. Aviko heeft daarnaast ook fabrieken in Steenderen en Dronten en is onderdeel van de agrarische coöperatie Royal Cosun.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!