Roermondse carnavalstraditie cultureel erfgoed

De Bacchuspop wordt al sinds 1879 in de Roer gegooid. © L1
Het carnavalsfeest kent heel veel tradities. Sindskort is één van die tradities officieel immaterieel cultureel erfgoed: het Bacchusdrieve in Roermond.
Op vastelaovesdinsdag wordt daar Bacchus in de Roer gegood, waarmee het vastelaovesfeest ten einde komt.

OLS, Draaksteken en Cramignondans

Het Bacchusdrieve is opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland. De Roermondse traditie heeft nu dezelfde status als bijvoorbeeld het Oud Limburgs Schuttersfeest, dat de erkenning kreeg in 2008. Of het Draaksteken in Beesel, sinds 2012 immaterieel cultureel erfgoed. En sinds vorig jaar de Cramignondans, die in een aantal dorpen in Zuid-Limburg tijdens de Broonk wordt gedanst.
Volgens het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland komen evenementen en tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven in aanmerking als Nederlands immaterieel erfgoed. Het Bacchusdrieve hoort daar volgens het kenniscentrum ook bij.

Zeventiende eeuw

Volgens sommige theorieën is het drieve ontstaan in het midden van de zeventiende eeuw. Door de tussenkomst van de Tweede Wereldoorlog verdween de traditie uit Roermond tot 1947. In dat jaar ontstond de voorloper van De Bacchusklup, een kaartclub in een café aan de Werf. "Ze gooiden vroeger een ton met een pop in het water wat ik begrepen heb", zegt Bert Tobben van De Bacchusklup.

Identiteit

Nina van der Werf nam het initiatief om de aloude traditie aan te melden als immaterieel erfgoed. "Ik vond het redelijk belangrijk dat drieve de erkenning kreeg waar het recht op heeft. Het is een ongelofelijk historisch gebruik hier in Roermond. Vooral ook naar de gemeente en naar buiten toe dat we echt kunnen uitdragen dat dit belangrijk is voor de identiteit van Roermond."
Een voordeel van de erkenning is volgens de Bacchusklup dat de traditie zo vrijwel zeker behouden blijft. Ze hopen in de toekomst aanspraak te kunnen maken aan subsidies voor erfgoed.
Bacchus Mitchell I 2024 op het podium met Pruuf Mar © L1 (Gerard Pansier)

7x11 jaar

De Bacchusklup zelf neemt inmiddels ook een bijzondere plek in in de Roermondse vastelaovend. Ze vieren dit jaar het 7x11 jarig bestaan. "We zijn natuurlijk niet een vereniging zoals de traditionele vastelaovesverenigingen. We zijn een beetje de kwajongens van de stad. We gaan altijd net over het randje, een beetje lol trappen. We een Bacchus zoals andere verenigingen een prins hebben, de god van de drank", beschrijft Tobben.
Zonder protocollen en dergelijke sluit de jeugd zich makkelijk aan bij de klup volgens hem. Zeker met de erkenning voor het Bacchusdrieve op zak, is het vertrouwen voor de toekomst daarom groot.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!