Minder bloemkwekers in Limburg door hogere energieprijzen

Het aantal bloementelers is in Limburg afgenomen. © iStock
Limburg telt een stuk minder bloementelers dan vijf jaar geleden. Op dit moment zijn er 90 siertelers actief, terwijl er in het eerste kwartaal van 2019 nog 104 bloemtelers in Limburg geregistreerd stonden.
Dat is een daling van 13,5 procent, berekende de Kamer van Koophandel (KvK) voor Valentijnsdag.

Energieprijzen

Vooral de hoge energieprijzen na de Russische inval in Oekraïne zaten de sierteelt dwars. Een deel van de ondernemers moest door de hoge kosten om kassen warm te stoken, noodgedwongen stoppen.

Grootste exporteur

Ook landelijk daalde het aantal bloemtelers met zo'n 10 procent, naar iets meer dan 2000 bedrijven. Ondanks de daling is Nederland nog altijd een grote producent van sierbloemen en -planten en wereldwijd ook de grootste exporteur.

Groothandel

Toch is de daling ook te zien in de export, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). De exportwaarde kwam in januari uit op 505 miljoen euro, 4 procent minder dan in de eerste maand van vorig jaar. Vooral de levering aan retailers aan bepaalde landen blijft volgens de branchevereniging achter, zoals in Duitsland en Frankrijk. Mensen geven door de gestegen inflatie namelijk minder geld uit aan sierteeltproducten. Daartegenover staat dat de uitvoer naar sommige landen in Midden- en Oost-Europa juist groeide.

Valentijnsdag

Handelaren zijn volgens de VGB wel positief over de verkopen voor Valentijnsdag deze woensdag. In aanloop naar de belangrijke feestdag voor de sierteelt lag de hoeveelheid bloemen die werd ingekocht wat hoger vergeleken met vorig jaar en de prijzen iets lager. Rode rozen en tulpen worden nog altijd het meest verkocht voor Valentijnsdag.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!