Nieuws

Hoogwaterpiek voorbij: Waterschap schaalt af

De Groote Molenbeek bij Wanssum trad ver buiten z'n oevers. © L1
Waterschap Limburg heeft maandag de crisisstaf afgeschaald. De piek van de waterafvoer in de Maas heeft de provincie inmiddels verlaten.
Er is nog wel wateroverlast zichtbaar, zoals ondergelopen weilanden of afgesloten wegen, maar de waterstanden in rivieren en beken dalen.

Hoogwater

Het waterschap schaalde donderdag op naar coördinatiefase 1. Dat betekende concreet dat de crisisstaf paraat stond en de waterstand in de beken en rivieren extra in de gaten werd gehouden. Fase 1 is de eerste van in totaal vier fases; fase 4 is daarbij het hoogst.

Waterpeil in Maas

Door neerslag in het Franse en Belgische deel van het stroomgebied van de Maas nam de afvoer van de rivier vorige week toe. Daarbij is de grond flink verzadigd dankzij een bijzonder nat najaar. Vrijdagmiddag bereikte de waterafvoer bij Sint Pieter het hoogste punt, van circa 1600 kuub per seconde. Die hoogwaterpiek heeft inmiddels de provincie verlaten.
Tijdens het carnavalsweekend werden de beken en rivieren in Noord- en Midden-Limburg nog extra in de gaten gehouden. Er werden bovendien pompen geplaatst bij de Springbeek in Blerick en de Kwistbeek in Baarlo.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!