Nieuws

Familie Leenen loopt al 44 jaar mee in de Blerickse optocht

De familie Leenen stelt zich op voor de optocht van Blerick. © L1 (Gerard Pansier)
Na corona zagen veel optocht-organisaties het aantal aanmeldingen teruglopen. Vaste klanten haakten af en jongeren lijken steeds lastiger te betrekken bij bijvoorbeeld het bouwen van carnavalswagens.
Er zijn ook uitzonderingen, zoals de familie Leenen uit Blerick. Zij liepen zondag voor de 4 x 11de keer mee in de optocht van Vastelaovesgezelschap De Wortelepin.

Met de paplepel ingegoten

Dit jaar doen 56 leden van de familie Leenen mee. Dat vergt een goede voorbereiding qua schminken. Drie dames startte om 9:00 uur met het schminken en dat gaat door tot ongeveer 12:00 uur. Bart Leenen, zelf prins van de Wortelepin in 2018, vertelt dat het allemaal begon in 1979 aan de keukentafel bij oma. "Ze zeggen altijd: vastelaovend moet met de paplepel ingegeven zijn. En dat is daadwerkelijk wat er is gebeurd. Er lopen dit jaar drie generaties mee. Pap en mam hebben ons meegenomen, wij nemen de kinderen weer mee en hopelijk nemen onze kinderen hun kinderen ook weer mee. Zodat wij als ouden van dagen ooit met hun mee mogen gaan."
Twee jonge leden van de familie ontbreken dit jaar bij het 56 man tellende gezelschap, maar doen wel mee aan de optocht. Zij vormen namelijk het jeugdduo van de Blerickse Wortelepin.
Prinses Sanne & Prins Koen van de familie Leenen vormen dit jaar het jeugdduo van De Wortelepin. © L1 (Gerard Pansier)

Verzamelen

Na het schminken gaan de optocht deelnemers van de familie Leenen weer naar huis om zich verder klaar te maken. De groep is te groot om op één plek samen te komen. De familie verzamelt zich daarom om 13:15 uur bij het startpunt van de optocht. Die trekt dan al door de straten van Blerick. Maar voor de familie Leenen duurt het dan nog even. Ze mogen als nummer 44 starten in de stoet van 63 deelnemers.
In Blerick wordt wel eens gezegd: 'zonder de familie Leenen trekt de optocht niet'. "Ik weet dat we er wel eens een sport van maakten om ons laat op te geven voor de optocht en dan belde de vastelaovesvereniging met de vraag of we toch wel meelopen", zegt Bart Leenen.

Prijs

De familie Leenen wist met hun deelname aan de Blerickse optocht al vaker een prijs te winnen. Dat gebeurde ook in dit vierenveertigste jubileum jaar. Het gezelschap pakte de eerste prijs in de categorie grote groepen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!