Nieuws

Waterstanden dalen: toch pompen geplaatst bij beken

Hoogwater bij Asselt. © Track'88
Ondanks dat hoogwaterpiek in de Maas achter de rug is, blijven de waterstanden in de beken van Noord- en Midden-Limburg hoog. Uit voorzorg heeft Waterschap Limburg daarom pompen bij de Springbeek in Blerick en de Kwistbeek in Baarlo in werking gesteld.
Waterschap verwacht verder geen grote problemen: "Vrijwel alle watergangen tonen een dalende afvoer."

Monitoren

Naast de twee pompen die nu draaien, worden de Tungelroyse Beek, de Niers en de Grote Molenbeek extra in de gaten gehouden. "Op dit moment nemen wij geen aanvullende maatregelen in ons watersysteem. De crisisstaf blijft actief om specifieke gevallen te beoordelen en daar waar nodig maatregelen te nemen", laat het Waterschap weten.

Coördinatiefase

Waterschap Limburg schaalde donderdag al op naar fase 1. Dat betekent dat de crisisstaf paraat staat de komende dagen. Fase 1 is de eerste van in totaal vier fases.
Bij de stuw in Belfeld staat het water hoog. © Edward-Media

Maatregelen

Eerder zijn in onder meer de gemeenten Maasgouw, Horst aan de Maas, Roerdalen, Bergen en Peel en Maas maatregelen genomen vanwege het hoogwater. Zo zijn verschillende paden en wegen afgesloten.

Piek Maas

De afvoer van de Maas heeft vrijdag rond 17:00 uur de piek bereikt. Toen werd er 1600 kuub water per seconde afgevoerd. Sindsdien daalt het waterpeil. De keersluis bij Limmel is gesloten en de stuwen van Roermond, Linne, Belfeld en Sambeek zijn volledig gestreken.

Vooruitzicht

Rijkswaterstaat verwacht dat de afvoer op maandagochtend is gedaald tot 1250 kuub per seconde. Daardoor zal het het water in de beken in Noord- en Midden-Limburg ook verder dalen.
Vanwege de hoge waterstand zijn meerdere veerponten in de provincie uit de vaart gehaald.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!