Nieuws

'Vuil grondwater bedreigt unieke natuur in Zuid-Limburg'

Afbeelding ter illustratie © iStock
In het zuiden van Limburg wordt zichtbaar wat te veel mest met de natuur doet.
Onderzoekers keken specifiek naar het effect van meststoffen op zogeheten kalktufbronnen, schrijft Trouw. Bij die bronnen komt extreem kalkrijk water uit de bodem. Dat 'harde' water trekt onder meer zeldzame mossoorten aan, die als weinige planten nog onder deze omstandigheden kunnen groeien.

Zuid-Limburg

Maar die bijzondere soorten, die in ons land alleen in Zuid-Limburg te vinden zijn, worden bedreigd door de forse vervuiling van het grondwater met nitraat en fosfaat. Dat blijkt uit een onderzoek van ingenieursbureau Royal HaskoningDHV en onderzoekscentrum B-Ware dat deze maand wordt gepubliceerd in de wetenschappelijke pers.

Grondwater

"Het was al bekend dat het grondwater in Nederland veel te veel voedingsstoffen bevat", vertelt Hans de Mars van Royal HaskoningDHV. "Maar van het beeld dat uit onze metingen komt zijn we wel echt geschrokken." Uit de metingen die de onderzoekers bij kalktufbronnen in Limburg en in het buitenland deden, blijkt dat de Europese nitraatnorm van 50 milligram per liter in ons land met soms wel een factor drie tot vier wordt overschreden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!