Kroegentocht als herinnering aan Verdrag van Maastricht

Koningin Beatrix, Ruud Lubbers, Francois Mitterand, Helmut Kohl en andere Europese notabelen tijdens de top in 1991 © ANP
Op de 32e verjaardag van het Verdrag van Maastricht wordt woensdagavond de eerste 'Maastricht Treaty Pub Crawl Tour' georganiseerd.
Studenten en medewerkers van Zuyd Hogeschool en de Universiteit Maastricht krijgen een rondleiding langs kroegen, hotels en restaurants die een belangrijke rol speelden tijdens de Eurotop van 1991. Tijdens die top werd het akkoord gesloten dat op 7 februari 1992 resulteerde in het Verdrag van Maastricht.

Eurotop

Veel plekken in de Maastrichtse binnenstad stonden in 1991 in het teken van de Eurotop. Zo liepen er schapen op het terras van cafe La Bonne Femme, dat de inrichting had aangepast aan Ierland. In Cafe Klinkers lag een levende zeemeermin op het buffet. Veel leiders van de lidstaten bezochten de 'landen-cafe's', het Franse hoekje in De Vogelstruys bleek uitzonderlijk druk. Volgens de Portugese premier Cavaco Silva speelde die compacte binnenstad van Maastricht een belangrijke rol in het informele overleg dat uiteindelijk tot een akkoord leidde. De lunch in Chateau Neercanne, waarbij het 'broodje kaas' van Ruud Lubbers werd ingeruild voor een uitgebreid 'déjeuner', bleek uiteindelijk doorslaggevend voor een gezamenlijke overeenkomst.

Anekdotes

Tijdens de eerste Pub Crawl Tour krijgen de wandelaars anecdotes en duiding van een aantal betrokkenen bij de Eurotop. Camile Oostwegel was getuige van de beslissende bijeenkomst bij Chateau Neercanne, waar hij koningin Beatrix stampvoetend Ruud Lubbers zag corrigeren. Manuela Mendes de Leon ontving de landendelegaties tijdens de Eurotop van 1991 in Cafe De Lanteern op het Onze Lieve Vrouweplein. Jo Cortenraedt volgde de ontknopingen als journalist voor onder meer de NOS, Peter Schrijen ontpopte zich tot de Europese spil bij de Provincie Limburg.

Unie

Met het Verdrag van Maastricht werd ook de Europese Unie geboren en daarmee het Europese burgerschap zoals dat nu bestaat. De samenwerking rond Oekraine of de Europese Green Deal hebben beide hun wortels in het Maastrichtse verdrag, waar de basis werd gelegd van gezamelijk beleid op die terreinen. Een uitgebreid verslag van de eerste Maastricht Treaty Pub Crawl Tour is te zien in Limburg Centraal en in het programma AvondGasten Europa.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!