Nieuws

Pastoor over niet geven van hostie: 'Ik volg mijn geweten'

Huis van prinses Carly I en Prinses Helen © L1 (Ruud van Broekhoven)
Er is veel commotie ontstaan nadat pastoor Paul Horsch uit Itteren aan heeft gegeven het plaatselijke prinsessenpaar van CV De Vreigeleire geen hostie te willen geven tijdens de carnavalsmis komend weekend.
"Ik wil niemand pijn doen en gun iedereen zijn feest. Ik heb altijd graag meegewerkt aan de carnavalsmis. Maar de situatie is nu anders, omdat het gaat om twee mensen van hetzelfde geslacht die samenwonen", stelt de pastoor.

Pijnlijk

Horsch constateert dat de kerk hier anders over denkt dan het merendeel van de maatschappij tegenwoordig. "Dat zijn wel de feiten. Ik wil een man van het geloof en de kerk zijn. Volgens ons geloof is dit niet de goede manier van samenleven. Dan moet ik toch in de waarheid blijven staan. Soms is dat pijnlijk, want ik weet wat ik over me afroep", aldus de geestelijke.

Reactie Bisdom Roermond

"Er is op dit moment een discussie in de kerk gaande over de vraag hoe om te gaan met mensen die samenleven in een niet-kerkelijk erkende relatie. Volgens de leer van de kerk is het correct dat mensen die in een zogeheten irregulaire relatie leven, niet ter communie mogen gaan. Maar dit is niet zo uitzonderlijk of afwijzend als het op het eerste gezicht lijkt of misschien door mensen ervaren wordt.

Er zijn voor iedere gelovige situaties denkbaar waarin het niet ter communie gaan wordt aangeraden en ook als zeer gepast wordt beschouwd. Ook voor trouwe kerkgangers is het geen vanzelfsprekendheid of recht om ter communie te gaan. In het verleden was het zelfs heel gebruikelijk dat gelovigen maar één keer per jaar (met Pasen) ter communie gingen. Daarom moet het niet ter communie gaan niet als een straf of afwijzing van de persoon worden gezien. Dit staat ook volledig los van de vraag wie wel of niet welkom is in de kerk.

De samenleving in West-Europa is in de loop van de jaren anders gaan denken over andere huwelijk en relaties. De kerk probeert hier op een pastorale wijze mee om te gaan, door mensen in hun waarde te laten en tegelijkertijd de leer van de Kerk geen geweld aan te doen. Dit leidt soms tot verschillen van inzicht of gewetensproblemen. Wij vragen iedereen om hier op een verstandige wijze mee om te gaan en van niemand iets te vragen waaraan hij of zij in geweten niet kan of mag voldoen."

Zoontje wel gedoopt

De ophef zegt hij te betreuren. Horsch noemt het een tumult, maar zegt alleen zijn eigen geweten te kunnen volgen. Wel doopte hij eerder het kind van het prinselijke paar. Daar staat hij ook nog altijd achter. "Het zoontje kan er niets aan doen waar hij geboren wordt. Het is ook geen ongelovig of slecht stel. Ze kunnen kinderen wel een geloofsopvoeding geven. Misschien niet op alle vlakken, maar wel een goede basis."

Heilige respecteren

Ook benadrukt Horsch dat ze nog altijd welkom zijn in de kerk. ”Als het heilige maar gerespecteerd wordt." De hostie is voor hem daarbij een wezenlijk punt. "Als ze het geloof van de kerk niet kunnen respecteren en daarom wegblijven, moet ik dat accepteren."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!