Nieuws

Halve ton voor OLS leidt tot verbazing in Nederweert

Schietbomen op het OLS © L1 (Loes Schreurs)
Raadsleden en inwoners van Nederweert zijn verbaasd dat het gemeentebestuur 'zomaar' 50.000 euro schenkt aan de organisatie van het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) in Beekdaelen.
Eerder zou het evenement in Nederweert plaatsvinden, maar de organisatie gaf de opdracht in december terug.

Teruggetrokken

De Nederweertse schutterij Sint Antonius, die vorig jaar D’n Um won en daarom de organisatie voor dit jaar op zich mocht nemen, kreeg het niet voor elkaar om een OLS te organiseren.

100.000 euro gereserveerd

De gemeente trok eerder al de beurs voor het OLS in eigen gemeente. Er werd 100.000 euro gereserveerd in de begroting voor de organisatie. De helft van dat budget is nu toegezegd aan Beekdaelen. Daarmee wil het college sympathie uitspreken voor de nieuwe organisatie die onder tijdsdruk alsnog een OLS uit de grond moet stampen en tevens het belang van het OLS onderstrepen.

Weggeven gemeenschapsgeld

Het nieuwsbericht dat de schenking aankondigde, leverde al flink wat reacties op. Inwoners zijn vooral gepikeerd over het in hun ogen weggeven van gemeenschapsgeld aan een initiatief buiten de gemeente, terwijl dit beter geïnvesteerd kan worden in Nederweertse verenigingen.

Toezegging

CDA en lokale partij JAN stelden hierover vragen aan het college. Het gemeentebestuur zegt hierin dat de schenking al is toegezegd aan de organisatie in Beekdaelen. Die toezegging maakt het lastig voor de gemeenteraad om alsnog te tornen aan de schenking.

Nog 50.000 over

"We gaan het er vanavond in de raad zeker nog over hebben", stelt JAN-raadslid Kevin Bax. "De procedure verdient zeker niet de schoonheidsprijs. Laat het een harde les zijn voor toekomstige beslissingen." Ondanks dat de raad budgetrecht heeft en dus ook het laatste woord heeft over het toekennen van bedragen, denkt hij dat het lastig is om dit besluit terug te draaien. "Maar van de 100.000 euro die eerder in de begroting is vrijgespeeld voor het OLS, is nu nog de helft over. Daar kunnen we misschien nog iets moois mee doen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!