Meer orgaantransplantaties; nieuwe longen redden Hans leven

Afbeelding ter illustratie. © iStock
In 2023 werden er in Nederland 1417 patiënten geholpen met een orgaantransplantatie. Een toename ten opzichte van het jaar ervoor. Twee nieuwen longen redden elf jaar geleden het leven van Han uit Rothem.
Uit nieuwe jaarcijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) blijkt dat er in 2023 niet alleen sprake is van een toename in het aantal transplantaties. Ook werden wachttijden voor sommige organen korter.

Kortere wachttijden

Volgens de NTS hoeven zieke patiënten minder lang te wachten op een donororgaan. Dat wil echter niet zeggen dat de wachtlijsten afnemen. Dat komt volgens de stichting door meer en eerdere instroom van patiënten op die wachtlijsten. Wanneer de wachtlijst inkrimpt besluiten artsen om de landelijke criteria te verruimen. "Hierdoor hebben patiënten nu meer kans op een donororgaan, of ze komen sneller op de wachtlijst dan voorheen. Hierdoor zijn mensen minder lang ernstig ziek, en dat is precies waar het om gaat", stelt Naomi Nathan, directeur van de NTS. De gemiddelde wachttijd voor bijvoorbeeld nierpatiënten is gedaald van 29 maanden in 2022 naar 27 maanden het afgelopen jaar. "Ernstig zieke patiënten krijgen zo eerder perspectief", stelt het NTS.

Tweede leven

In 2013 had Han Hameleers met spoed nieuwe longen nodig. Een legionellabacterie maakte dat de nood hoog was. "Die bacterie had mijn eigen longen helemaal opgevreten", blikt hij terug. Het nieuwe orgaan redde uiteindelijk zijn leven. "Transplantatie was het laatste redmiddel, ik lag al vier maanden in coma. Dat was een hele spannende tijd, voor mij niet zo zeer, maar vooral voor mijn gezin." Veel langer had Hameleers niet kunnen wachten. "Dat was eigenlijk niet zo heel lang, maar als je het vergelijkt met andere patiënten op de wachtlijst: die moeten vaak zo'n vijf jaar wachten."

Type donor

Over het gehele jaar gaven 533 mensen bij leven een orgaan. Bij ruim 504 van die mensen ging het om een nier. De overige transplantaties betrof een stuk van de lever. En dat is niet de enige ontwikkeling die de NTS opmerkt. Zo nam, door een betere behandelmethode, het aantal hersendode donoren in Nederland af. Zo zorgde de 'heart in a box' methode ervoor dat het hart van donoren na een hartstilstand kon worden getransplanteerd. In totaal werden er in 2023 74 harttransplantaties verricht waarvan 44 met deze nieuwe methode. Een flinke stijging ten opzichte van de 51 harttransplantaties over 2022.
Naast levensreddende orgaantransplantaties is de NTS ook betrokken bij weefseltransplantaties. "Dergelijke transplantaties verbeteren de kwaliteit van leven van nog veel meer mensen", aldus de stichting. "Iedere transplantatie begint met de onbaatzuchtige en betekenisvolle gift van een donor. Respect voor donoren en nabestaanden staat altijd voorop."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!