Nieuws

Gevangenis Sittard wordt voor 15 miljoen euro uitgebreid

De gevangenis in Sittard © Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI)
De penitentiaire inrichting (PI) Sittard krijgt dit jaar zeven cellen op de Afdeling Intensief Toezicht (AIT) erbij. Deze afdeling is bedoeld voor hoogrisicogedetineerden. De verbouwing kost zo'n 15 miljoen.
Dat blijkt uit een brief van de demissionair minister voor Rechtsbescherming, Franc Weerwind.

Verbouwing in 2023

De AIT in Sittard werd vorig jaar al verbouwd en zou eigenlijk eind 2023 openen. Toen ontving de gevangenis echter een aanvraag om het aantal cellen uit te breiden van 10 naar 17. "Toen het verzoek werd gedaan, stonden we klaar om 10 cellen in gebruik te nemen. Het is in meerdere opzichten de beste optie om de uitbreiding te realiseren nu er nog geen gedetineerden op de afdeling zijn", zegt de directeur Stefan van den Broek.
De uitbreiding van 10 naar 17 cellen is onder andere bedoeld om zoveel mogelijk criminelen in Nederland te spreiden. Door de veiligheidsrisico's die de zwaarste criminelen met zich meebrengen, is het volgens Weerwind namelijk belangrijk dat zij zoveel als mogelijk verspreid worden gedetineerd.
Ook wil de bewindsman hiermee voorkomen dat zij binnen de gevangenis crimineel handelen kunnen voortzetten. Momenteel bestaan er al vier AIT's in Nederland: in Krimpen aan den IJssel, Alphen aan den Rijn, Leeuwarden en Arnhem. In Sittard moet eind dit jaar dan eindelijk de vijfde openen. Een woordvoerder laat weten dat er dan ook nieuw personeel nodig is, omdat de capaciteit ook behoorlijk wordt uitgebreid.

Veiligheidsrisico's

De gevangenis in Sittard is een Uitgebreid Beveiligde Inrichting (UBI) en daarvoor zijn ook de nodige veiligheidsmaatregelen nodig. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft afgelopen jaar onderzoek laten doen of er wellicht nieuwe aanpassingen nodig zijn bij deze soort afdelingen om de veiligheid zo hoog mogelijk te houden. Mede omdat het aantal hoogrisicogedetineerden de laatste jaren toeneemt. Bij enkele AIT's zijn ingrijpende, fysieke maatregelen nodig om te voldoen aan dit ubi-niveau, blijkt uit dat onderzoek.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!