Vondelingenkamer nog nooit gebruikt maar toch een succes

Een impressie van de vondelingenkamer bij Zuyderland in Heerlen © Frank Moonen (L1)
Vanaf deze week zijn er in Nederland twee nieuwe vondelingenkamers in Rotterdam en Amsterdam. In Limburg bestaat het initiatief al ruim vijf jaar, al bleef de kamer tot nu toe ongebruikt.
In juni 2018 werd de vondelingenkamer geopend in het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen. Sinds de opening is er nooit een baby te vondeling gelegd. Dat wil niet zeggen dat de kamer geen succes is, zegt de achterliggende stichting Beschermde Wieg.

Eerder hulp

“We hebben de afgelopen jaren wel degelijk moeders en kinderen geholpen in het zuiden van het land”, zegt woordvoerder Kitty Nusteling van de stichting. “Juist doordat je deze voorziening hebt, weten meer mensen ons te vinden. Daardoor kun je vaak al in een veel vroeger stadium contact maken en hulp bieden. Vrouwen komen dan niet bij ons als hun baby al geboren is, maar al veel eerder waardoor ze bijvoorbeeld gewoon in een ziekenhuisbed kunnen bevallen.”

Niet in openbaarheid

Zo zien ze het ook in het Zuyderland zelf. Ze zijn blij dat de vondelingenkamer er is, maar dat hij nog nooit gebruikt is, is eigenlijk juist goed. De vrouwen en kinderen die de stichting wel geholpen heeft, willen hun verhaal niet delen in de media. Het zijn vaak pijnlijke verhalen. De vrouwen in kwestie zijn soms radeloos en zien geen andere oplossing dan hun kind te vondeling leggen. Er kunnen uiteenlopende problemen onder liggen zoals verslavingen of psychische problemen.

Puzzelstukje

In Nederland zijn sinds deze week dertien vaste en één mobiele vondelingenkamer die volgens hetzelfde principe werken en zijn ingericht. In de kamer, die anoniem kan worden betreden, staat een kinderbedje en kan de ouder informatie vinden over het te volgen stappenplan. Er kan contact worden gemaakt met een medewerker maar dit hoeft niet per se. De moeder kan er wel vanuit gaan dat er binnen enkele minuten iemand bij het kindje is en dat er voor de baby gezorgd zal worden. Ook vindt de moeder een uniek puzzelstukje in het bedje. Als er op een later moment toch weer contact gezocht wordt, past het puzzelstukje van de moeder alleen op het puzzelstukje van het kindje dat te vondeling is gelegd.
Op de website van Stichting Beschermde Wieg wordt de procedure in de vondelingenkamer uitgelegd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!