Nieuws

Preventief fouilleren in Heerlen verlengd tot eind 2024

De politie houdt een actie preventief fouilleren op het Stationsplein in Heerlen. © L1 (Gerard Pansier)
Burgemeester Roel Wever heeft besloten om het preventief fouilleren in het centrum van Heerlen te verlengen tot en met 31 december 2024.
Tijdens de eerste vier maanden van de proef zijn twaalf wapens gevonden.

Veiligheid verstevigen

De pilot werd in oktober 2023 ingevoerd. De aanleiding was de vermeende toename van wapenbezit, van met name messen, in het centrum in Heerlen. Het preventief fouilleren moest de omgeving veiliger maken en meer duidelijkheid geven over hoe het werkelijk gesteld is met het wapenbezit.

Resultaten proef

Er zijn twaalf fouilleeracties gehouden. Daarbij zijn volgens de gemeente in totaal 440 personen en 126 voertuigen preventief gecontroleerd. In totaal zijn bij twaalf verschillende personen wapens aangetroffen: zes messen, een boksbeugel, een morgenster, drie busjes pepperspray en een gasalarmpistool. Het ging in alle gevallen om meerderjarige personen.

Zorgelijk

Burgemeester Wever: "Je zou kunnen stellen dat het aantal wapens afgezet tegen het aantal gecontroleerde personen relatief beperkt is. Tegelijkertijd is ieder aangetroffen wapen echter zeer zorgelijk, omdat het dragen van welk wapen dan ook het risico van escalatie met zich meebrengt."
Wever heeft na overleg met de officier van justitie en de teamchef van de politie naar aanleiding van de resultaten besloten het preventief fouilleren te verlengen.

Veiligheidsrisicogebied

De politie kan nu tot en met 31 december 2024 mensen zonder concrete verdenking fouilleren op verboden wapenbezit. Dat kan alleen in het zogenoemde veiligheidsrisicogebied met acties van maximaal twaalf uur. Er werd gefouilleerd op het Spoorplein, de Bongerd, de Gasthuisstraat, het busstation, het Burgemeester Van Grunsvenplein en de Promenade. Er waren ook controles tijdens de najaarskermis, Aod óp Nuij en uitgaansavonden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!