Nieuws

Rector Maastricht: 'Grote zorgen migratiebeperking formatie'

Pamela Habibovic en Barbara Moens © Dion Moonen (L1)
Rector-magnificus Pamela Habibovic van de Universiteit Maastricht maakt zich grote zorgen over de migratieplannen in de formatie van een nieuw kabinet. "Niet alleen voor de universiteit, maar voor de hele regio."
Habibovic deelde haar groeiende ongerustheid in het L1-programma AvondGasten Europa. "Als er nu uit Den Haag algemene maatregelen komen op migratiegebied die geen rekening houden met de grote verschillen tussen Amsterdam en Limburg, dan denk ik dat er ontzettend grote negatieve gevolgen kunnen zijn."

Omtzigt

Habibovic doet haar uitspraken nu de politieke partijen NSC, BBB, PVV en VVD een serieuze poging doen om een nieuw kabinet te vormen. NSC-voorman Pieter Omtzigt wil het aantal buitenlandse studenten aan Nederlandse instellingen fors beperken. In 2023 diende hij al een succesvolle motie in om Engelstalig onderwijs in Nederland in te dammen. Omtzigt noemde de Universiteit Maastricht als voorbeeld waar belastinggeld verkeerd besteed wordt: "57 procent van de studenten in Maastricht is niet-Nederlands. Bijna geen van die studenten blijft hier. Dan zijn we capaciteit om onze eigen leerlingen op te leiden aan het weggooien. Dat moeten we op geen enkele manier willen."

Euregio

Habibovic vindt de uitspraken van Omtzigt tekenend voor de ongenuanceerde kortzichtigheid waarmee de migratiediscussie gevoerd wordt. "De cijfers die hij noemt kloppen, 57 procent van onze studenten komt uit het buitenland. Maar een groot aantal daarvan komt hier uit de regio, binnen een straal van 100 kilometer. Dat is ook logisch, maar in Den Haag is dat blijkbaar niet logisch. Gemiddeld dertig procent van de buitenlandse studenten blijft na hun studio in de regio, dat geldt voor ons ook. Alleen is dat niet alleen Zuid-Limburg, maar ook de Euregio. Als universiteit hebben we ons gepositioneerd midden in Europa, midden in de Euregio. Die maatschappelijke taak voeren we uit."

Onveilig

Met een wieg in Tuzla in Bosnië is Habibovic zelf een studente die na haar studie in Nederland bleef en opklom naar een maatschappelijke toppositie. Persoonlijk raakt de migratiediscussie haar minder, maar ze ziet bij haar buitenlandse personeel dat de discussie wonden achterlaat. "Ik merk dat ze zich ontzettend aangesproken voelen. Meer dan dertig procent van onze medewerkers is niet-Nederlands. Ze voelen zich onveilig, weten niet wat hun toekomst is en of ze nog welkom zijn. Of ze nog een baan hebben. Dat is heel kwalijk in deze discussie."

Capaciteit

De instroom van buitenlandse studenten ligt onder het vergrootglas, doordat het aantal inschrijvingen de laatste decennia fors is gestegen. In 2005 begonnen nog 33 duizend buitenlandse studenten aan een HBO- of WO-opleiding in Nederland, in 2022 waren dat er bijna vier keer zo veel: 123 duizend. Die instroom leidt tot extra druk op capaciteit van onderwijzend personeel, op academische faciliteiten en op huisvesting. Studentenkamer stegen fors in prijs de laatste jaren.
De inkomsten van universiteiten nemen toe met de instroom van buitenlandse studenten, doordat de instellingen per instromende student de laatste decennia meer geld kregen van het ministerie. Ook ontvangen universiteiten steeds meer geld door hogere collegegelden van studenten van buiten de Europese Unie.

Europese Unie

Europese wetten maken het vrijwel niet mogelijk voor universiteiten om de komst van internationale studenten uit EU-landen tegen te houden. Het Verdrag van Maastricht markeerde het vrije verkeer van personen binnen de Europese Unie, waardoor instellingen verplicht zijn om de studenten toe te laten. Beperking in de toestroom van studenten vertaalt zich daardoor vooral in het creëren van omstandigheden die het voor buitenlandse studenten lastiger maakt om in Nederland te studeren, zoals lessen in het Nederlands.
Eind vorig jaar riep minister Dijkgraaf universiteiten en hogescholen op te stoppen met het actief werven van buitenlandse student. Zuyd Hogeschool besloot desondanks actief studenten te blijven zoeken over de grens.

Innovatiemotor

Habibovic luidt de noodklok voor de innovatiekracht van Zuid-Limburg als de instroom van buitenlandse studenten stokt. "Je ziet nu dat voor het eerst in lange tijd Limburg als een van de innovatievoortrekkers wordt gezien. Als de instroom van buitenlandse studenten wegvalt, dan kunnen we dat niet meer volhouden. We maken ons daar enorm grote zorgen om. Daarom pleit ik ervoor om de migratiediscussie te voeren binnen de context van de regio, van de verschillen in arbeidsmarktsituatie en van vergrijzing. We zitten in een krimpregio."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!