Nieuws

Aanzienlijk aantal wethouders legde vorig jaar werk neer

Stockfoto © iStock
In 2023 verstreek het eerste jaar voor de nieuwe gemeentelijke besturen. Inmiddels zitten de colleges ruim anderhalf jaar, maar ze zien er lang niet meer allemaal hetzelfde uit als bij het begin van de vierjarige periode.
In Limburg werden in 2023 in totaal negen wethouders, al dan niet tijdelijk, vervangen op hun bestuurlijke post. In vijf van die gevallen was het de gezondheid die de zittende wethouder parten speelde.

Landelijk record

Als er gekeken wordt naar landelijke cijfers blijkt dat er gesproken mag worden van een record. Zo meldt Binnenland Bestuur dat er nog nooit zoveel wethouders hun werk neerlegden in het eerste anderhalf jaar na de start van de nieuwe colleges. In 2023 legden in totaal 36 wethouders in Nederland hun werk vanwege gezondheidsredenen neer. Het Limburgse aandeel is daarmee aanzienlijk.

Nederweert

Bij de helft van het aantal vervangen wethouders was het dus de gezondheid die zorgde dat de werkzaamheden overgedragen moesten worden. Robert ten Kate van de gemeente Nederweert was in maart 2023 de eerste. "Ik ben tot de conclusie gekomen dat dit meer van me vergt dan ik op dit moment als persoon kan geven. Ik merkte dat het ook steeds vaker ten koste ging van mijn gezondheid", liet hij toen weten. Ten Kate was niet de enige wethouder die in Nederweert werd vervangen. Jorik Franssen legde in juni 2023 zijn werk neer nadat er bij hem acute leukemie was vastgesteld. De 27-jarige politicus kon afgelopen 9 januari zijn werkzaamheden weer oppakken. Hij liet weten na een intensief behandeltraject volledig hersteld te zijn.

Maastricht

In het Maastrichtse college vonden de meest definitieve mutaties plaats. Zo heeft het stadsbestuur daar twee nieuwe gezichten ten opzichte van het begin van de collegeperiode. Wethouders Alex Meij en Anita Bastiaans legden het afgelopen jaar hun werk neer. Meij deed dat in november om gezondheidsredenen. Bastiaans verruilde haar wethouderspost voor een baan binnen de Raad van Bestuur bij het COA.

Tweede Kamer

Bastiaans was niet de enige Limburgse wethouder die haar baan op zei voor een andere functie. Wendy van Eijk, wethouder in de gemeente Weert, vertrok eind november uit haar gemeente. Sindsdien heeft de politica namelijk zitting in de Tweede Kamer. Van Eijk stond op plek 17 op de lijst voor de VVD en bemachtigde daarmee een zetel in het parlement.

Wethoudersvereniging doet oproep aan Rijk
De wethoudersvereniging heeft de landelijke overheid opgeroepen te investeren in wethouders. Volgens de vereniging moeten wethouders worden 'gekoesterd voor de werking van de democratie'. Zo willen ze dat er onder meer, meer scholing komt en een betere voorbereiding voor aanstaande wethouders.

Einde van een tijdperk

Heerlenaar Peter van Zutphen droeg in 2023 zijn werkzaamheden als wethouder over. De SP'er vond het na 20 jaar tijd om het stokje over te geven aan de nieuwe generatie. De 68-jarige Heerlenaar keert zo terug op de plek waar hij in 1990 zijn politieke carrière begon; op de raadszetel. De 31-jarige Arlette Vrusch neemt de plek in het college van Van Zutphen over. Leuk detail: Van Zutphen had al twee jaar ervaring als gemeenteraadslid toen Vrusch werd geboren.

Vertrouwensbreuk

Wethouders stapten het afgelopen jaar niet alleen wegens gezondheidsredenen of andere banen op. Een aantal Limburgse wethouders legde noodgedwongen hun werk neer nadat er in de coalitie sprake was van een vertrouwensbreuk. Zo moest Carla Peters, wethouder in de gemeente Maasgouw in augustus van het afgelopen jaar het veld ruimen. Haar partij, de VVD, stapte in juli uit de coalitie en dat zorgde ervoor dat Peters besloot haar functie als wethouder neer te leggen.
Jan Jenneskens, wethouder in de gemeente Venray, moest in mei het veld ruimen nadat het gemeentebestuur had geconcludeerd dat vier wethouders ook voldoende zou zijn. Jenneskens hield na de verkiezingen in 2022 zijn plek in het college om met zijn ervaring de nieuwe wethouders wegwijs te maken.

Eerste van 2024

Het nieuwe jaar is inmiddels zo'n tweeënhalve week onderweg, maar ook dit jaar is de eerste Limburgse wethouder al opgestapt. Machteld Beukema is op 4 januari opgestapt in de gemeente Peel en Maas. Het gebrek aan vertrouwen binnen het college was voor Beukema de aanleiding het werk neer te leggen. Met het vertrek van Beukema uit het college besloot ook haar partij D66 uit de coalitie te stappen.
Het afgelopen jaar overleed er ook een wethouder: Anget Mestrom uit de gemeente Peel en Maas. Mestrom moest in mei 2023 uiteindelijk haar werkzaamheden als wethouder neerleggen. Afgelopen juli overleed zij na een ziekbed. Mestrom was sinds december 2018 actief als wethouder in die gemeente.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!